Analize

Pregled sedmice: Pregršt neistina i dva obećanja

Pregled sedmice započinjemo dvjema najavama.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentarisao je sporazum koji su potpisali predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić. Izetbegović je rekao da će SDA u Klubu delegata bošnjačkog naroda Doma naroda PFBiH imati 13 delegata.

Istog dana predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić najavio je formiranje izvršne vlasti na nivou Federacije BiH do kraja 2022. godine. Da li je moguće da i Izetbegovićevo i Nikšićevo obećanje bude ispunjeno saznat ćemo uskoro.

Predrag Kojović je svojim glasom podržao izbor novog kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, samim tim i imenovanje Marinka Čavare za prvog zamjenika predsjedavajućeg. Ovaj potez ocijenjen je nedosljednim imajući u vidu njegove stavove iz 2015. godine.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je u kontekstu odlučivanja u državnom Domu naroda Mladenu Ivaniću pripisao nešto što je propisano Ustavom BiH i što se od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije mijenjalo. Njegova tvrdnja ocijenjena je neistinitom.

Istu ocjenu dobila je tvrdnja zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermina Mandre o broju glasova koje je osvojilo devet zastupnika i zastupnica iz ove stranke na Općim izborima 2022. godine, kao i tvrdnja Damira Arnauta o broju predloženih i odbijenih zakona u državnom Parlamentu.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić iznio je tvrdnju da su “Bošnjaci ostali bez člana Predsjedništva BiH” jer je novoizabrani član Predsjedništva BiH Denis Bećirović na službenoj stranici Predsjedništva “izbrisao” da je “bošnjački član”. Na ovom linku možete pročitati zašto je ta tvrdnja ocijenjena neistinitom.

Još uvijek aktuelni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić tokom gostovanja na televiziji N1 govorio je o stanju migracija u BiH, iznoseći većim dijelom istinite tvrdnje o stanju s migracijama u BiH, kao i o readmisiji stranih državljana u matične zemlje.

U kontekstu javnih istupa o raspisivanju referenduma o članstvu u NATO-u analizirali smo da li u Bosni i Hercegovini postoji mogućnost raspisivanja referenduma, na koji način i na kojim nivoima vlasti.

Pregled sedmice zaključujemo neutemeljenom tvrdnjom zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara i posebnog predstavnika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara. On je tokom online rasprave govorio o inicijativi “Otvoreni Balkan”, ustvrdivši da bi ona podrazumijevala “priznanje granice između Srbije i Republike Srpske”, iako Republika Srpska nema međunarodno priznate granice.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!