Nedosljedno

Podrška izboru Čavare i pored dočeka Kordića i američke “crne liste”

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH) održana je 1.12.2022. godine. Nakon davanja svečane izjave zastupnika/ca, izabrani su predsjedavajući, prvi zamjenik predsjedavajućeg i drugi zamjenik predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela.

Foto: Facebook/Predrag Kojović

Za predsjedavajućeg Kolegija PD PSBiH u sazivu 2022 – 2026. izabran je Denis Zvizdić (NiP), njegov prvi zamjenik biće Marinko Čavara (HDZ BiH), a drugi Nebojša Radmanović (SNSD). Za taj sastav Kolegija glasali su zastupnici/e koji dolaze iz tzv. Osmorke, HDZ-a BiH i SNSD-a, dok su protiv bili SDA, SDS, DF i Sabina Ćudić iz Naše stranke.

Na navedenoj sjednici mandat zastupnika u PD PSBiH preuzeo je i Predrag Kojović (Naša stranka) koji je svojim glasom podržao izbor novog kolegija, te tako i imenovanje Čavare za prvog zamjenika predsjedavajućeg.

U vezi s tim, podsjećamo da je Marinko Čavara početkom 2015. godine imenovan za predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a Kojović je tada u svojstvu zastupnika u Klubu delegata srpskog naroda imao priliku da se o tome izjasni.

Kojović tada nije podržao zajedničku listu za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH. Tokom rasprave o navedenom prijedlogu Kojović je izjavio da je protiv imenovanja Marinka Čavare jer je Čavara u Busovači dočekao osuđenika za ratne zločine Darija Kordića, nakon njegovog izlaska iz zatvora poslije odsluženja kazne.

Kao što nisam glasao ni za Lidiju Bradaru, predsjednicu ovog doma, koja je također dočekala Kordića u Busovači, kao i predsjednik njihove stranke i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, tako neću ni za Čavaru.

Predrag Kojović, 9.2.2015.

U međuvremenu, početkom juna ove godine, Ministarstvo finansija SAD-a je na listu sankcionisanih osoba iz Bosne i Hercegovine uvrstilo i Čavaru.

U obrazloženju ove odluke američko ministarstvo navelo je da je Marinko Čavara od 2019. godine odbijao da imenuje sudije s lista kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće za popunu upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu FBiH, čime je, između ostalog, blokirao funkciju Vijeća za vitalni nacionalni interes Ustavnog suda FBiH.

“Svojim nečinjenjem”, pojašnjeno je iz Ministarstva, “Čavara je držao kao taoca funkciju Vijeća za vitalni nacionalni interes Ustavnog suda FBiH radi unapređenja njegovih i političkih interesa svoje stranke”.

Čavara je dodatno označen kao odgovoran ili saučesnik, ili zbog toga što je direktno ili indirektno učestvovao u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Istinomjer je ranije u analizi “Formiranje vlasti u BiH: Kompromisi, (ne)dosljednosti i crne liste” podsjetio da je, povodom uvođenja sankcija Marinku Čavari i Alenu Šeraniću, ministru zdravstva u Vladi RS, Naša stranka 7.6.2022. godine na zvaničnoj web stranici objavila saopćenje pod naslovom “Funkcioneri SNSD-a i HDZ-a su u službi rušenja države, ljudima u BiH su već na crnoj listi”.

Sankcije Čavari i Šeraniću još jednom su posvjedočile američku opredijeljenost za Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih naših građanki i građana. Čavara i Šeranić su iznad zakona i iznad građana postavili direktive svojih stranačkih šefova i tako se pozicionirali kao vojnici u borbi za njihove privatne interese. Ove sankcije su upozoravajuće za sve one koji su mislili da će odgovornost snositi jedino lideri njihovih partija a ne i svi saradnici u njihovim protivustavnim avanturama. Nadamo se da ovo nisu posljednja imena na američkoj crnoj listi. Kad je riječ o SNSD-u i HDZ-u svi njihovi funkcioneri su u službi rušenja države, ali i demokratije. O tome svjedoče posljednja dešavanja u vezi s blokiranjem finansijskih sredstava za održavanje izbora za šta je kriv Vjekoslav Bevanda, ministar finansija u Vijeću ministara BiH iz HDZ-a. Takvi su već na crnoj listi svih nas iz BiH koji se borimo da ova država profunkcioniše, vjerujemo da će biti i na crnim listama i naših prijateljskih zemalja, prije svega američkoj.

Naša stranka, 7.6.2022.

I pored jasno izraženog stava Naše stranke po pitanju odnosa spram političkih funkcionera iz BiH koji su završili na američkoj “crnoj listi”, Predrag Kojović je podržao imenovanje Marinka Čavare za člana Kolegija PD PSBiH u mandatu 2022 – 2026. godina.

Uzevši u obzir činjenicu da je Kojović, sada u svojstvu zastupnika u PD PSBiH, podržao imenovanje Marinka Čavare kao osobe koja je dočekala osuđenika za ratne zločine, te odnos Naše stranke spram osoba sa američke “crne liste” i političkih partija iz kojih dolaze, stav Predraga Kojovića po pitanju podrške Marinku Čavari Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!