Analize

Pregled sedmice: Neistinite tvrdnje o nadležnostima i Mišljenju EK obilježile proteklu sedmicu na Istinomjeru

Istinomjer je u minuloj sedmici zabilježio tri neistinite tvrdnje javnih dužnosnika/ica, a u slučaju dva obećanja, zabilježene su aktivnosti na njihovoj realizaciji. Kroz dvije analize osvrnuli smo se na aktuelne političke i društvene teme.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Denis Šulić (SNSD), u kontekstu sastanka kojeg su održali ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ustvrdio je da Podžić “ne može donijeti nijednu odluku bez dva svoja zamjenika”. Članovima 15. (Organizacione i administrativne nadležnosti), 16. (Komandne nadležnosti) i 17. (Kontrola i inspekcija) Zakona o odbrani BiH definirane su nadležnosti ministra odbrane BiH, za čije provođenje nije potrebna saglasnost njegovih zamjenika. Članom 19. Zakona definirane su odgovornosti zamjenika ministra odbrane za politiku i planiranje i zamjenika ministra odbrane za upravljanje resursima. Budući da Zakon o odbrani BiH demantuje Denisa Šulića, Istinomjer je njegovu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Neistinitom je ocijenjena i tvrdnja delegatkinje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Lidije Bradare koja je ustvrdila da su bh. vlasti ispunile 10 od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Podsjećamo, Istinomjer je u više navrata ocjenjivao tvrdnje političkih aktera/ki kada je riječ o realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Na konferenciji “Dvije godine poslije: Mišljenje Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU”, koju je organizirao Transparency International BiH (TIBiH) 28.5.2021, predstavljena je detaljna analiza koja nudi presjek napretka BiH u ispunjavanju ključnih prioriteta. Prema analizi TI-a BiH, te u skladu s nekoliko Istinomjerovih ocjena, jedini prioritet koji je u potpunosti ispunjen jeste onaj pod rednim brojem tri: “Osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje”. Ovaj je odbor formiran 7. jula 2020. godine, a ubrzo zatim usvojen je i njegov poslovnik o radu.

Govoreći o nadležnostima koja pripadaju entitetskom i državnom nivou vlasti, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović izjavio je da su, uslijed obećanja Ureda visokog predstavnika, institucije BiH dobile više vlasti nego što Ustav dozvoljava. Članom 3. Ustava Bosne i Hercegovine (Nadležnosti i odnosi između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta) precizirane su nadležnosti koje pripadaju državnom nivou vlasti i entitetima, pravni poredak i nadležnosti institucija, koordinacija te dodatne nadležnosti. U stavu (5) člana 3. Ustava spominju se dodatne nadležnosti, među kojima je definirano i da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko se postigne saglasnost za takvo nešto. Kao primjer ove prakse može poslužiti Zakon o odbrani BiH, kojim su formirane Oružane snage BiH, a koji je PSBiH usvojila 2005. godine. S obzirom na navedeno, tvrdnju Nebojše Radmanovića ocijenili smo neistinitom.

U protekloj sedmici zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji dva obećanja.

Ugovor za izgradnju prečistača otpadnih voda u Tesliću potpisan je sredinom juna 2021. godine. Tada je predstavnik izvođača radova naveo da će radovi na izgradnji ovog postrojenja biti okončani “do kraja augusta, tj. maksimalno do 15. septembra sljedeće godine.” Dva mjeseca kasnije, u augustu 2022. godine, načelnik Opštine Teslić Milan Miličević istakao je da će postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda “biti završeno do decembra 2022. godine”. Za Istinomjer su iz Opštine Teslić pojasnili da je predviđeni rok za završetak radova septembar 2022. godine, ali da postoji mogućnost i njihovog ranijeg završetka, tj. u drugoj polovini augusta 2022. godine. S obzirom na navedeno, obećanje načelnika Teslića Milana Miličevića dobilo je ocjenu radi se na tome.

Istu ocjenu dobilo je i obećanje gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je u novembru prošle godine najavila da Grad Sarajevo planira podići spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću tokom 2022. godine. Grad je u novembru 2021. objavio arhitektonsko-spomenički konkurs za nabavku usluga izrade idejnog rješenja spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu, pri čemu je navedeno da okvirna finansijska sredstva potrebna za izgradnju spomenika iznose 250.000 KM s PDV-om. Početkom marta 2022. godine objavljeno je da je rad kipara Stijepe Gavrića izabran kao najbolje idejno rješenje za spomenik. Na sjednici održanoj 1.6.2022. godine Gradsko vijeće Grada Sarajeva jednoglasno je usvojilo odluku o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

U analizi Robne rezerve u BiH: Imaju li građani razloga za brigu? osvrnuli smo se na stanje robnih rezervi u entitetima i mišljenje stručnjaka po tom pitanju. Stanje robnih rezervi popularna je tema posljednjih mjeseci, a naročito je aktualizirana nakon početka ruske agresija na Ukrajinu. Robne rezerve u BiH su u nadležnosti entiteta. Vlada FBiH je u budžetu za 2022. godinu izdvojila deset puta veći iznos za Federalnu direkciju robnih rezervi u odnosu na ranije godine. Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka ranije je istakao da Federacija “trenutno na rezervama ima dostupnih roba u vrijednosti od 30 miliona KM”. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručio je krajem februara ove godine da javnost nema razloga za paniku i za stvaranje zaliha hrane. Poslovi federalnih robnih rezervi obavljaju se na osnovu “srednjoročnog programa od pet godina i godišnjeg programa”, ali su programi, prema Zakonu, državna tajna. Za upravljanje robnim rezervama u Republici Srpskoj ranije je bilo nadležno Javno preduzeće Robne rezerve RS. Međutim, nakon što je Vlada RS usvojila Prijedlog zakona o interventnim nabavkama 2017. godine, ovo je preduzeće ugašeno, a svi poslovi vezani za “interventne nabavke” podijeljeni su između Ministarstva trgovine i turizma RS i lokalnih zajednica. Zakonom o interventnim nabavkama RS određeno je da Vlada RS jednom godišnje donosi Plan interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da Republika Srpska ima dovoljne količine osnovnih životnih namirnica te da je Vlada RS spremna intervenirati ako se javi potreba za tim. S druge strane, analitičari ističu kako su potrebne izmjene zakonske regulative u oblasti robnih rezervi. Prije svega, to se odnosi na oznaku tajnosti u slučaju Federacije BiH. Također, dodaju da su trenutne zalihe robnih rezervi vjerovatno nedovoljne. Ističu i da je sve što radimo pogrešno po pitanju robnih rezervi. Poređenja radi, susjedna Hrvatska je za nedavnu vanrednu nabavku strateških roba izdvojila više od pola miliona eura.

Istinomjer je u protekloj sedmici prenio i analizu Promocija Bakira Izetbegovića na naslovnici Stava, koja je izvorno objavljena na našem partnerskom portalu Raskrinkavanje. Nekoliko je opozicionih političkih stranaka u proteklom periodu podržalo kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH. Bećirović, čija je kandidatura predstavljena 21. maja, percipira se kao glavni protukandidat izboru koji treba da napravi SDA. S druge strane, iako SDA još uvijek nije predstavila svog kandidata, u javnosti nema značajne dileme da će to biti lider stranke Bakir Izetbegović. Šest dana nakon što je obznanjena Bećirovićeva kandidatura, izašao je 377. broj sedmičnika Stav. Na naslovnoj strani predstavljen je članak koji “nosi” ovo izdanje: 101 razlog zašto Bakir Izetbegović.

U rubrici Nevjerovatno ali Istinomjer u prošloj sedmici našao se odbornik u Skupštini Grada Banjaluka iz Ujedinjene Srpske Neven Stanić. On je, na početku svog obraćanja, kolege odbornike i gradonačelnika Stanivukovića pozdravio na njemačkom jeziku.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!