Radi se na tome

Grad Sarajevo usvojio odluku o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je 27.11.2021. godine na svom Twitter nalogu objavila da Grad Sarajevo tokom 2022. godine planira podizanje spomenika koji, kako je navela, ima za cilj obilježiti vladavinu najprije bana, a zatim kralja Bosne – Tvrtka I Kotromanića.

Foto: Grad Sarajevo

Podsjetivši da je na taj dan u Milima kod Visokog bosanski ban Tvrtko I Kotromanić krunisan za kralja Bosne, gradonačelnica je najavila izgradnju spomenika:

Na današnji dan 1377. godine, u Milima kod Visokog, bosanski ban Tvrtko I Kotromanić je krunisan za kralja Bosne. Grad Sarajevo za 2022. godinu planira podizanje spomenika koji ima za cilj obilježiti vladavinu, najprije bana, a zatim kralja Bosne – kralja Tvrtka I Kotromanića.

Benjamina Karić, 27.11.2021.

Grad Sarajevo je polovinom novembra iste godine objavio arhitektonsko-spomenički konkurs za nabavku usluga izrade idejnog rješenja spomenika bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića u Sarajevu, pri čemu je navedeno da okvirna finansijska sredstva potrebna za izgradnju spomenika sa svim radovima iznose 250.000 KM s PDV-om.

Svrha i cilj konkursa je da se dobiju najbolja idejna rješenja za spomenik bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, koja će biti novčano nagrađena, a kako je, pored ostalog, u konkursu tom prilikom naglašeno, neophodno je da spomenik svojim izgledom istakne i približi važnost lika i djela kralja Tvrtka I i obilježi jednu značajnu epohu u historiji BiH.

U tenderskoj dokumentaciji pojašnjeno je, između ostalog, da se lokacija za postavljanje spomenika bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića nalazi na području općine Centar u parku koji je “omeđen sa zapada ulicom Reisa Džemaludina Čauševića, s juga ulicom Mis Irbina, s istoka ulicom Musala i sa sjevera zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine”.

Nakon provedene procedure, početkom marta 2022. godine objavljeno je da je rad kipara Stijepe Gavrića izabran kao najbolje idejno rješenje za spomenik, a gradonačelnica Karić je tom prilikom na sljedeći način prokomentarisala nagrađeni rad:

Nagrađeni rad vjerno prikazuje snažan lik i autoritet kralja, sa podignutom rukom i otvorenom šakom, koja ujedno i pozdravlja i zaustavlja. Mač za pasom simbolizira spremnost na borbu, a štit sa ljiljanima na odbranu države Bosne.

Benjamina Karić, 7.3.2022.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva, na sjednici održanoj 1.6.2022. godine, jednoglasno je usvojilo odluku o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

S obzirom na do sada preduzete aktivnosti, Istinomjer obećanju gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić u vezi s podizanjem spomenika Tvrtku I Kotromaniću daje ocjenu radi se na tome te ćemo pratiti dalje aktivnosti u tom pravcu, kao i da li će obećanje biti ispunjeno u navedenom roku.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!