Analize

Pregled sedmice: Na bh. političkoj sceni ništa novo 

U protekloj sedmici analizirali smo zajedničko gostovanje jednog opozicionara i jednog predstavnika vlasti u RS, perspektivu održavanja predstojećih lokalnih izbora, a neispunjenim smo ocijenili obećanje iz sporazuma vladajuće većine o brzom donošenju državnog budžeta.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH uslijedili su prvi koraci u pravcu opstrukcija njihove implementacije. Zašto će provođenje Lokalnih izbora u oktobru 2024. godine biti test za nadležne institucije u BiH čitajte u analizi “Provođenje Lokalnih izbora 2024. godine test je za nadležne državne institucije”.

Nedavno usvojeni Izborni zakon Republike Srpske bio je predmet istinite tvrdnje poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukote Govedarice koji je podsjetio na to šta su dejtonske ovlasti Centralne izborne komisije. Šta piše u Aneksu III Dejtonskog mirovnog sporazuma pročitajte na ovom linku.

Dvije tvrdnje protekle sedmice ocijenjene su neistinitim. Prva je tvrdnja ministrice Naide Hota-Muminović da su Izvještaj o radu te Plan i Program rada Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS jednoglasno usvojeni u Skupštini KS.

Drugu neistinitu tvrdnju iznio je Nebojša Vukanović. On je tokom TV gostovanja rekao da RS troši “desetine miliona” KM za predstavništva u inostranstvu. Izdvajanja za ovu namjenu manja su od 10 miliona, a koliko su ona tačno iznosila u posljednje tri godine, čitajte u analizi “Republika Srpska ne troši ‘desetine miliona’ KM za predstavništva u inostranstvu”.

Srđan Mazalica je u istom TV gostovanju iznio neutemeljenu tvrdnju o načinu izbora ambasadora BiH.

Upravo je gostovanje Vukanovića i Mazalice bilo predmet analize Istinomjera. I pored političkih neslaganja i iznošenja neistinitih, odnosno neutemeljenih tvrdnji, predstavnici vlasti i opozicije u Republici Srpskoj u jednom se slažu – negiranju utvrđenih činjenica i odbacivanju sudskih presuda za genocid počinjen u Srebrenici.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak komentarisao je populizam Milorada Dodika te je zamalo izgovorio poznatu uzrečicu kojom se opisuje gubitak kontrole i sigurnosti. Gubljenje kompasa pod nogama bila je tema rubrike “Nevjerovatno ali Istinomjer”.

Iako su se predstavnici vlasti na državnom nivou hvalili kako je budžet za 2023. godinu usvojen “u rekordnom roku”, budžet za 2024. godinu niko ne spominje. U sporazumu koji su potpisale delegacije stranaka koje čine vlast na državnom nivou našao se i “princip brzog usvajanja budžeta”. Imajući u vidu da su državne institucije još uvijek na privremenom finansiranju, ovo obećanje ocijenili smo neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!