Analize

Pregled sedmice: Kako se biraju šefovi država i obilježava Dan pobjede?

Istinomjer je tokom sedmice iza nas analizirao intervjue Draška Stanivukovića i Nenada Stevandića, a u rubrici istinitosti zabilježili smo jednu neistinitu i jednu istinitu tvrdnju.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez predložio je tokom gostovanja u “Klix Studiju” da se članovi Predsjedništva BiH biraju posredno, uz obrazloženje da je takva odredba prisutna u “većini država”. Budući da se šefovi država u više od 100 zemalja biraju neposredno, dok su u njih 55 izabrani posredno u zakonodavnim tijelima, Helezova tvrdnja ocijenjena je neistinitom.

S druge strane, istinitom smo ocijenili tvrdnju ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Magode da su trajne i kontinuirane naknade za zaslužne sportiste/kinje predviđene zakonima u Srbiji, Hrvatskoj, ali i u Republici Srpskoj.

Krajem januara ove godine gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković najavio je da se okončanje izgradnje sportske dvorane u ovom gradu očekuje u augustu 2024. godine. Trenutno se privode kraju vanjski radovi na objektu, a u toku su izgradnja tribine, postavljanje zidne keramike i elektrokablova. Ovo je obećanje dobilo ocjenu radi se na tome.

U analizi gostovanja gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića na N1 zabilježili smo neutemeljene izjave o ustavnim nadležnostima Republike Srpske, o zakonu koji reguliše djelovanje stranih nevladinih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama te izjave o entitetskom izbornom zakonu.

Govoreći o proslavi 9. maja koji se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je uz čestitku građanima i građankama ovog entiteta izrazio i žaljenje što je taj dan u Federaciji BiH radni. U analizi njegovih tvrdnji utvrdili smo da je, osim u Federaciji BiH, 9. maj radni dan i u svim zemljama okruženja.

U tekstu “Programska koalicija ili nužnost – kako oslovljavati državnu vlast?” osvrnuli smo se na zajedničke mjere koje je parlamentarna većina na državnom nivou usaglasila prije formiranja VIjeća ministara BiH, uprkos kojim članovi vladajućih stranaka konzistentno odbijaju nazivati jedni druge koalicionim partnerima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!