Istina

Novčane naknade zaslužnim sportistima/kinjama postoje u okruženju

Tačna je tvrdnja ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo da su trajne i kontinuirane naknade za zaslužne sportiste/kinje predviđene zakonima u Srbiji, Hrvatskoj, ali i u Republici Srpskoj.

Izvor: Visit BiH

Tokom gostovanja u emisiji “Sport” 6. maja 2024. godine, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda govorio je o novom Zakonu o sportu. Najavio je da će njime biti uvedene “naknade zaslužnim sportistima”, a ustvrdio je da slične naknade već postoje u Hrvatskoj i Srbiji te u Republici Srpskoj.

Mi smo trenutno u finalnoj fazi kreiranja Zakona o sportu i to mi nećemo nazvati u Zakonu mirovine, nego ćemo zvati naknade zaslužnim sportistima, i to je ucrtano u Zakonu, veoma je decidno napisano koje medalje su potrebne da naknada bude tri prosječne plate Federacije, dvije prosječne plate Federacije, jedna prosječna plata Federacije. I, evo, skoro nakon skoro 30 godina, iz Kantona Sarajevo, sportisti koji su ovdje napravili sportske rezultate, koji su kroz klubove (..), koji su ustvari dali svoj značaj razvoju sporta u KS, imat će te naknade. Mislim da Republika Srpska to ima, a naravno, Hrvatska i Srbija već odavno.

Kenan Magoda, 6.5.2024.

U Zakonu o sportu u Bosni i Hercegovini nisu definisane naknade niti penzije za vrhunske sportiste/kinje, ali je navedeno da je obaveza državnih organa da zakonima, materijalnom podrškom i programima razvoja stvaraju uslove za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata. Prema ovom zakonu, Vijeće ministara BiH može dodijeliti jednokratnu državnu nagradu za izuzetan doprinos u razvoju sporta.

U Republici Srpskoj, sportista/kinja koji/a je osvojio/la medalju na Olimpijskim igrama ili svjetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim sportovima ostvaruje pravo na Sportsko priznanje Republike Srpske, koje se dodjeljuje u vidu diplome i mjesečnog novčanog primanja.

Zakon o sportu u Srbiji sportistima/kinjama koji/e su osvojili/e olimpijsku ili medalju na svjetskim i evropskim prvenstvima predviđa dodjeljivanje nacionalnog sportskog priznanja u vidu doživotnog mjesečnog novčanog primanja nakon navršenih 40 godina života.

Trajnu novčanu mjesečnu naknadu, kao državno priznanje za poseban doprinos ugledu Republike Hrvatske, prema Zakonu o sportu u toj zemlji, može ostvariti sportista/kinja koji/a je osvojio/la medalju na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, Olimpijskim igrama gluhih i Svjetskom seniorskom prvenstvu u olimpijskom, paraolimpijskom sportu i disciplini te olimpijskom sportu i disciplini gluhih.

Postotak neto iznosa mjesečne naknade varira prema osvojenoj medalji, a prema istom zakonu, i selektor u ekipnim sportovima te trener u individualnim sportovima ostvaruju pravo na trajnu mjesečnu novčanu naknadu.

Zakon o sportu KS

Podsjećamo, Zakon o sportu u KS donesen je 2012. godine, a njegove izmjene usvojene su 2021. godine.

Vlada KS je 29. septembra 2022. godine utvrdila Nacrt zakona o sportu KS, za koji je tadašnji ministar kulture i sporta Samir Avdić izjavio da “dosadašnje zakonsko rješenje mnogo temeljitije obrađuje kompletan sportski sistem u Kantonu Sarajevo“. U ovom nacrtu prepoznata je doživotna novčana naknada zaslužnim sportistima/kinjama u Kantonu Sarajevo.

U obrazloženju za donošenje novog Zakona o sportu navedeno je da je “prethodni Zakon o sportu donesen 2001. godine i uz manje izmjene i dopune primjenjivao se do danas”.

Nacrt zakona o sportu KS našao se na dnevnom redu sjednice Skupštine KS u aprilu 2023. godine, ali je povučen s dnevnog reda uz obrazloženje premijera Nihada Uka da su potrebne dodatne konsultacije kako bi ovo išlo u zvaničnu proceduru.

Budući da novi Zakon o sportu KS nije usvojen do kraja februara 2024. godine, obećanje Kenana Magode da će se to desiti Istinomjer je ranije ocijenio neispunjenim. Tokom gostovanja u emisiji “Sport”, Magoda je izrazio nadu da će ovaj zakon za dva mjeseca “ugledati svjetlo dana”.

Shodno činjenici da naknade zaslužnim sportistima/kinjama postoje u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Srbiji, Istinomjer navedenu tvrdnju Kenana Magode ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!