Preglasavanje u Predsjedništvu BiH ipak se dešavalo

U intervjuu koji je dao za Večernji list, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, ustvrdio je kako se tokom cijelog mandata od 2014. do 2018. godine, u kom je obnašao funkciju člana Predsjedništva BiH, u toj instituciji nije “događalo nacionalno preglasavanje”.

Je li se ikad do listopada 2018. i izbora u BiH dogodilo da sam ja, kao član Predsjedništva, kada smo imali situaciju 2:1, s kolegom preglasao Bošnjake? Odgovor je – ne. Nijednom u četiri godine. To je jedina institucija u kojoj se nije događalo nacionalno preglasavanje.

Dragan Čović, 01.07.2019.

Ipak jedan prošlogodišnji slučaj demantuje Čovića. Naime, na 46. sjednici Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je na dnevni red pokušao uvrstiti i Prijedlog osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH, ali kako je saopšteno nakon sjednice, tadašnja ostala dva člana Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i Dragan Čović su bili protiv uvrštavanja ovog prijedloga na dnevni red te sjednice. 

Izjavama Mladena Ivanića datim nakon ove sjednice, Istinomjer se bavio u to vrijeme, a Dragan Čović je javnosti uputio saopštenje za javnost u kom je naveo sljedeće:

Sporazum s Islamskom zajednicom će biti zaključen čim se ispune svi formalni zakonski i Ustavom predviđeni uvjeti te zadovolje standardi koje nalažu Ustav i pozitivno zakonodavstvo, a za to su potrebni potpuna saradnja i otvorenost sva tri člana Predsjedništva, uključujući i bošnjačkog.

Dragan Čović, 19.04.2018.

Inače, ovaj ugovor Vijeće ministara BiH usvojilo je 29. septembra 2015. godine, a on je mjesec dana kasnije poslan na ratifikaciju u Predsjedništvo BiH, gdje nikada nije razmatran. 

Inače, u Članu 21. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, koji tematizuje dnevni red za redovne sjednice se između ostalog navodi:

  1. Predsjedništvo odlučuje o svakoj izmjeni dnevnog reda većinskim glasanjem. Ako nema izmjena, predsjedavajući će konstatovati da je dnevni red usvojen.

Član 21. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH

S obzirom da je Bakir Izetbegović u skladu sa poslovnikom o radu Predsjedništva BiH pokušao predložiti dodavanje nove tačake, Prijedloga osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH, a da su tadašnja druga dva člana Predsjedništva BiH bila protiv toga, Istinomjer će izjavu Dragana Čovića da se u proteklom mandatu nisu dešavala preglasavanja na sjednicama Predsjedništva, ocijeniti kao neistinitu. 

(Istinomjer.ba)

I Prodanović o “obavezujućoj” rezoluciji o vojnoj neutralnosti

Govoreći o krizi u vezi imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH...

Čović i Izetbegović i ranije su razgovarali na temu entitetske vlasti

U jednom od svojih skorih medijskih istupa, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Čović pored ostalog je ustvrdio da sa predsjednikom SDA, Bakirom...BiH nije “sastavljena” nego se “sastoji” od dva entiteta

U intervjuu koji je dao za rusku novinsku agenciju Sputnik, Milorad Dodik je ponovio jednu od svojih omiljenih interpretacija Ustava BiH prema kojoj je, kako on to tvrdi, BiH “sastavljena od dva...