Preglasavanje u Predsjedništvu BiH ipak se dešavalo

U intervjuu koji je dao za Večernji list, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, ustvrdio je kako se tokom cijelog mandata od 2014. do 2018. godine, u kom je obnašao funkciju člana Predsjedništva BiH, u toj instituciji nije “događalo nacionalno preglasavanje”.

Je li se ikad do listopada 2018. i izbora u BiH dogodilo da sam ja, kao član Predsjedništva, kada smo imali situaciju 2:1, s kolegom preglasao Bošnjake? Odgovor je – ne. Nijednom u četiri godine. To je jedina institucija u kojoj se nije događalo nacionalno preglasavanje.

Dragan Čović, 01.07.2019.

Ipak jedan prošlogodišnji slučaj demantuje Čovića. Naime, na 46. sjednici Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je na dnevni red pokušao uvrstiti i Prijedlog osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH, ali kako je saopšteno nakon sjednice, tadašnja ostala dva člana Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i Dragan Čović su bili protiv uvrštavanja ovog prijedloga na dnevni red te sjednice. 

Izjavama Mladena Ivanića datim nakon ove sjednice, Istinomjer se bavio u to vrijeme, a Dragan Čović je javnosti uputio saopštenje za javnost u kom je naveo sljedeće:

Sporazum s Islamskom zajednicom će biti zaključen čim se ispune svi formalni zakonski i Ustavom predviđeni uvjeti te zadovolje standardi koje nalažu Ustav i pozitivno zakonodavstvo, a za to su potrebni potpuna saradnja i otvorenost sva tri člana Predsjedništva, uključujući i bošnjačkog.

Dragan Čović, 19.04.2018.

Inače, ovaj ugovor Vijeće ministara BiH usvojilo je 29. septembra 2015. godine, a on je mjesec dana kasnije poslan na ratifikaciju u Predsjedništvo BiH, gdje nikada nije razmatran. 

Inače, u Članu 21. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, koji tematizuje dnevni red za redovne sjednice se između ostalog navodi:

  1. Predsjedništvo odlučuje o svakoj izmjeni dnevnog reda većinskim glasanjem. Ako nema izmjena, predsjedavajući će konstatovati da je dnevni red usvojen.

Član 21. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH

S obzirom da je Bakir Izetbegović u skladu sa poslovnikom o radu Predsjedništva BiH pokušao predložiti dodavanje nove tačake, Prijedloga osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH, a da su tadašnja druga dva člana Predsjedništva BiH bila protiv toga, Istinomjer će izjavu Dragana Čovića da se u proteklom mandatu nisu dešavala preglasavanja na sjednicama Predsjedništva, ocijeniti kao neistinitu. 

(Istinomjer.ba)

Ministre koji čine sastav Vijeća ministara BiH ne bira “narod”

Gostujući u emisiji “Upitnik” na Radio televiziji Srbije, 14. januara 2020. godine, član Predsjedništva BiH i lider...

Jasna Duraković ipak nije dio skupštinske većine u KS

Gostujući u programu N1 televizije, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), Mirza Čelik (SDA) je izjavio kako će poslanica u ovom zakonodavnom tijelu, Jasna Duraković, biti dio nove skupštinske...


Obećali su za 2020. godinu

Kao i prethodnih godina Istinomjer donosi pregled obećanja čija realizacja se očekuje u toku godine koja je pred nama. Među obećanjima su se našli infrastrukturni projekti čiji se završetak očekuje u...