Predstavljena naučno-istraživačka studija o demografskom razvoju RS

Krajem prošle godine predsjednica Republike Srpske (RS), Željka Cvijanović najavila je da će RS dobiti “nacionalni program demografske obnove”, opisujući ga pri tom kao “ambiciozan projekt u koji će mnogi biti uključeni”. 

U taj program biće uključeno mnogo subjekata, cilj jeste demografska obnova, stvoriti za njihovo povećano zapošljavanje, stvoriti uslove za malo veću kreativnost, inventivnost, podsticaji, inicijativu, mislim da nam tako nešto nedostaje.

Željka Cvijanović, 09.12.2018.

Nakon sastanka Savjeta za demografsku politiku sa predsjednicom RS, Željkom Cvijanović koji je održan 13. maja ove godine, saopćeno je da će “Republika Srpska u okviru Programa nacionalne demografske obnove do septembra dobiti kompletnu stručnu analizu sa pokazateljima i smjernicama”.

Tada je rečeno da će analiza pokušati odgovoriti na pitanja poput “Prijeti li nam demografski potop? Kakav je odnos države, porodice i demografske slike? Šta je perspektiva? – te da će  odgovore dati demografi, sociolozi, i stručnjaci iz oblasti reproduktivnog zravlja, socijalne i porodično-pravne zaštite.

U okviru realizacije projekta nacionalne demografske obnove RS, 11. septembra ove godine predstavljena je naučno-istraživačka studija o demografskom razvoju u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva, koja je inicirala ovu ideju, izjavila je tom prilikom da je “naučno-istraživačka studija Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske – analiza stanja i prijedlog mjera tek  prvi korak ka novim mjerama demografske politike”.

Mi moramo napraviti dobru bazu da obezbijedimo da nas ima više da podsticanje rađanja nataliteta nije samo stvar finansijskog davanja da je to stvar koja zadire duboko kao društveni problem i odnosa, a da postoji čitav niz nefinansijskih davanja.

Željka Cvijanović, 11.09.2019.

Obzirom da je RS, u okviru Programa nacionalne demografske obnove, kako je i najavljeno dobila “kompletnu stručnu analizu sa pokazateljima i smjernicama”, Istinomjer obećanju Željke Cvijanović iz decembra prošle godine daje ocjenu ispunjeno.

Istinomjer će pratiti ralizaciju najavljenih mjera demografske politike u Republici Srpskoj.

(Istinomjer.ba)

Pravo osuđenika da budu birani ponovo u Parlamentu BiH

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović (SDP BiH) ponovo je uputio u...

Prezentacija plana ”reorganizacije sanacije GRAS-a” u decembru 2019. godine?

Nakon prezentacije nacrta istraživanja koji je, kako je navedeno, urađen od strane japanske  konsultantske firme Nippon Koei, a na osnovu prikupljenih podataka o javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo...Izgradnja Bloka 7 uz neriješena pitanja i nedoumice

I dok gradnja Bloka 7 kreće, spor sa Energetskom zajednicom u vezi garancija datih za njegovu izgradnju još uvijek nije riješen. Nakon Odluke Vlade FBiH o davanju garancije za Blok 7...