Nedosljedno

Predsjedništvo, Sejdić i Finci, Mostar, Dom naroda… O čemu smo ono pričali?

Nedosljednosti HDZ BiH u vezi sa implementacijom presude “Sejdić i Finci” nižu se godinama, ali su komentari vrha stranke povodom novog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH uspjeli prevazići sve dosadašnje.

 

Predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, u svojim javnim istupima već godinama izjednačava rješavanje “hrvatskog pitanja” i implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”. Čović se nikada nije obazirao na činjenicu da se izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH ne može dovesti u vezu sa osiguravanjem pasivnog biračkog prava za “ostale”, što je jedini predmet presude u slučaju “Sejdić i Finci”. Na sličan način je ovo pitanje tretirano i u izbornim programima HDZ-a, kako na prethodnim, tako i na izborima održanim 2010. godine. Tako je HDZ u svojim platformama spajao izmjene Izbornog zakona kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH o statusu grada Mostara, riješila presuda ECHR i osiguralo “biranje legitimnih predstavnika u institucijama vlasti”. No, najnoviji potez HDZ-ovih zastupnika/ca u Parlamentarnoj skupštini BiH sada je odstupio čak i od ovakvih stavova.

Prije samo nekoliko mjeseci, Čović je i dalje govorio o tome da se sva navedena pitanja moraju rješavati zajedno, usput naglašavajući kako se “Sejdić i Finci” mora provesti kako bi se dobio kandidatski status za pristupanje Evropskoj uniji.

 

Nema više izigravanja. To je odluka suda koja se mora ispoštovati i mi u nju moramo ugraditi ono što želimo od BiH. Suživota nema bez jednakopravnosti i vjerujem da će to ovaj put motivirati sve da na jedan realan način gledaju na BiH. U našim razgovorima smo se u proteklih desetak godina previše nadmudrivali oko ovih stvari i konačno je vrijeme da ih usvojimo. Vjerujem da neće biti velikih problema kako doći do rješenja načina izbora članova Predsjedništva i definiranja Doma naroda. Mi smo svakako u desetom mjesecu planirali pokrenuti pitanje provedbe presude „Sejdić i Finci“.

Dragan Čović, 20.09.2016.

 

Naš je zadatak da do kraja sljedeće godine imamo kandidatski status kako bi Bosna i Hercegovina krenula naprijed. Prije toga moramo provesti presudu Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić – Finci, a to ujedno znači da na dnevni red dolazi izborni zakon kojim se treba riješiti izbor članova Predsjedništva BiH i reguliranje odnosa u Domu naroda.

Dragan Čović, 23.09.2016.

 

U novembru prošle godine, Čović je najavio da će se provedba presude u predmetu „Sejdić i Finci“ desiti do kraja januara, dok je početkom januara ove godine eksplicitno naglasio da se Ustav BiH možda neće moći promijeniti u ovom roku, ali da bi se ista pitanja mogla riješiti izmjenama Izbornog zakona BiH.

 

Tako ćemo provesti i sudske presude poput Sejdić-Finci, apelaciju Bože Ljubića o načinu izbora izaslanika u domove naroda te presudu za Mostar.

Dragan Čović, 08.01.2017.

 

Samo par mjeseci kasnije, Čović je potpuno promijenio priču, te počeo tvrditi da se od provedbe presude “Sejdić i Finci” odustalo vrlo brzo nakon što je formirano aktuelno Predsjedništvo BiH – što bi značilo da su sve izjave koje je davao tokom prethodne dvije godine, naročito u razgovorima sa predstavnicima EU, bile potpuno neistinite. Umjesto toga, Čović je ustvrdio da se njegova stranka treba fokusirati isključivo na izmjene Izbornog zakona, nevezano sa pitanjem presude ECHR.

 

HDZ i SDA i druge stranke su krenule u priču o izbornom zakonu od kada smo sjeli u ovo Predsjedništvo. (…) Istina, na početku smo razgovarali o odlukama suda u Strazburu, a onda smo u jednom trenutku zajednički procijenili da je nemoguće doći do dvotrećinske većine u Parlamentu, jer da bi se sprovele odluke suda u Strazburu morate mijenjati Ustav BiH. (…) Kada smo shvatili da je to samo politička igra, da niko ne misli ozbiljno razgovarati, onda sam kazao da što se mene tiče igra je završena, da nema nikakve potrebe za sastancima, da ćemo mi kroz Klub Hrvata u Parlamentu ići sa ovim prijedlozima, pa da tamo kažu šta misle o prijedlozima. Kada smo kod Izbornog zakona, mislim da ćemo u naredna 3 mjeseca imati usvojen Izborni zakon.

Dragan Čović, 29.04.2017.

 

Čović je na ovaj način pravdao HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji se presude Evropskog suda za ljudska prava ne dotiče ni na koji način i koji bi – kao, uostalom, i dosadašnji prijedlozi HDZ BiH za izmjene Ustava – samo ojačao etnički princip u ustavnom i izbornom ustrojstvu države, bez ikakvog, makar i formalnog, pokušaja da izjednači prava “ostalih” i konstitutivnih naroda.

Čoviću su se u ovom zaokretu pridružile i njegove stranačke kolege. Iz njihovih posljednjih izjava ne bi se dalo ni naslutiti da je prije pola godine upravo predsjednik njihove stranke izjavljivao kako će se presuda “Sejdić i Finci” lakše implementirati na nivou izbornog zakonodavstva, nego putem ustavnih amandmana; niti da je rješavanje ove presude jedna od konstantnih tačaka njihovog izbornog programa.

 

Naime, svaki put primjedba je bila da time ne rješavamo presudu “Sejdić-Finci”. Činjenica je da presudu “Sejdić-Finci” ne možemo riješiti kroz Izborni zakon i da se ovo pitanje rješava kroz promjenu Ustava. To je jasno i našim partnerima i javnosti.

Bariša Čolak, 02.05.2017.

 

SDA ističe kako se HDZ-ovim prijedlogom izbora članova Predsjedništva BiH ne riješava pitanje implementacije presude u predmetu Sejdić- Finci. – Pa eto neka oni to rješe jer i to su zakuhali raznim makinacijama o kojima sam već govorio.

Nikola Lovrinović, 04.05.2017.

 

Konačno, Dragan Čović je nedavno najavio da očekuje kako će se izmjene Izbornog zakona usvojiti u narednim mjesecima, kako se to ne bi dešavalo u izbornoj 2018. godini. Pri tome se nije ni osvrnuo na sopstvene tvrdnje da će BiH dobiti kandidatski status u EU do kraja 2017. godine, za šta joj je neophodno da provede presudu “Sejdić i Finci”, a što bi svakako značilo da bi se Izborni zakon morao uskladiti sa izmijenjenim državnim Ustavom.

 

Pristojno bi bilo u izbornoj godini ne dirati izborno zakonodavstvo, što znači da je naš prijedlog da to završimo u iduća dva mjeseca. Sada primarno razmišljamo kako osigurati ova načela da svaki narod bira svoje predstavnike, onako kako je to prepoznato po Ustavu.

Dragan Čović, 01.05.2017.

 

Dakle, iz izjava, najava i komentara koji su dolazili iz vrha HDZ BiH samo u proteklih nekoliko mjeseci, proizlazi da se pitanje presude “Sejdić i Finci” i može i ne može rješavati izmjenama Izbornog zakona; da su pregovori o ovom pitanju i vođeni i nisu vođeni u protekle dvije godine; te da se Izborni zakon ne treba mijenjati u izbornoj godini, ali se može mijenjati prije odredbi Ustava koje se odnose na iste te izbore i koje bi sobom morale povući nove izmjene istog tog Izbornog zakona. Malo je reći da su ovakve izjave i postupci nedosljedni, ali ćemo ih svakako takvim ocijeniti.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!