Neispunjeno

Čović: Preuzeli smo obavezu, potrudiću se da je ne ispunimo

Dragan Čović
Dragan Čović

“To nam niko ne treba pisati, mi smo preuzeli obavezu da do kraja marta riješimo pitanje ‘Sejdić–Finci’. Očekujem da ćemo početkom aprila imati rješenje”, rekao je Čović novinarima u Sarajevu, napominjući da bi bilo neodgovorno da se ne ispuni ta obaveza.

(Srna, 07.02.2013.)

Komentar:

Prošao je i 11. april, a sa njim i još jedan rok koji su lideri šestorke postavili sami sebi za konačno rješavanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić – Finci“.

Jedan od njih, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, u februaru je izjavio kako bi nepostizanje dogovora o implementaciji ove odluke bilo „neodgovorno“. Uprkos tome, u svakom svom javnom istupu, Čović je pokazao da pregovore o implementaciji odluke “Sejdić i Finci” posmatra isključivo kao platformu za “rješavanje hrvatskog pitanja”, to jest načina izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Potvrđuje to i posljednja izjava koju je dao o pregovorima, iako je već tada bilo jasno da neće biti ništa od dogovora do ranije najavljenog dolaska Evropskog komesara za proširenje Stefana Fullea u BiH 11. Aprila, kao i da je situacija više nego kritična. No, to nije spriječilo lidera HDZ-a da i dalje insistira na pitanjima koja se uopšte ne tiču provođenja Odluke Evropskog suda za ljudska prava:

“Ne vidim nijedne poteškoće da se sutra dogovorimo o osnovnom principu koji bi trebalo da bude zadovoljen, a odnosi se na to da jedan narod ne može drugome birati kandidate za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH”, rekao je Čović 2. aprila, uoči nedavno održanog sastanka u Mostaru.

Fulle je došao iako dogovor oko implementacije odluke nije postignut, a prilikom dolaska je samo još jednom naglasio koliko je hitno da se ona provede.

Navedena Čovićeva izjava ilustruje način na koji je on doživio provođenje odluke, kao i ono na čemu je insistirao cijelo vrijeme, a što nema apsolutno nikakve veze sa stvarnim izmjenama Ustava BiH kojima bi se u Predsjedništvu BiH i Domu naroda PS BiH ukinula diskriminacija nad građanima BiH koji ne pripadaju konstitutivnim narodima – na šta se odluka jedino i odnosi.

Čović je, stoga, za ovu izjavu zaslužio bar dvije ocjene – istinita je njegova tvrdnja da je ovakvo ponašanje bh. lidera neodgovorno prema građanima i građankama BiH, koji/e će trpiti posljedice neispunjavanja naših međunarodnih obaveza. Nije, međutim, pretjerano ustvrditi da je sam Čović bio jedan od ključnih – ako ne i presudni – generator upravo te i takve neodgovornosti, budući da je od samog početka (zlo)upotrebljavao pregovore o ustavnim reformama za rješavanje drugih pitanja, na taj način uništavajući ionako male šanse da se konačni dogovor postigne.

Njegovo obećanje dato u februaru svakako je ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!