Djelimično ispunjeno

Značajno pojačavanje mjerenja kvaliteta zraka u KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Ekonomija

Značajno pojačavanje mjerenja kvaliteta zraka u KS, uključujući i izmještanje stanice za mjerenje zraka s Vijećnice na njenu prethodnu lokaciju u Alipašnoj ulici.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Vlada Kantona Sarajevo 22. novembra 2019. godine imenovala je Radnu grupu za izradu Elaborata opravdanosti uspostave Centra za upravljanje kvalitetom zraka u Kantonu Sarajevo.

Krajem oktobra 2019. godine u Sarajevu je izgrađena prva punionica za vozila na prirodni gas.

Punionica na CNG (komprimirani prirodni gas) izgrađena je u neposrednoj blizini poslovno-tehničkog objekta Sarajevogasa u Butilama, a kako je saopćeno “dio je strateškog interesa Vlade Kantona Sarajevo u nastojanju da se Kanton Sarajevo uvrsti među okolinski proaktivne sredine, te smanji koncentracija zagađujućih supstanci u atmosferi”.

Projekat u vrijednosti od 1.875.000 KM realiziran je sredstvima Vlade Kantona Sarajevo i Sarajevogasa, a nadzor nad izvođenjem radova je vršio IPSA Institut.

Saopćenje, Vlada KS, 26.10.2019.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo rečeno je početkom aprila 2019. godine da je “u ovoj godini planirana nabavka nove opreme radi poboljšanja monitoringa kvaliteta zraka”.

Između ostalog, planirana je nabavka analizatora za mjerenje azotnih oksida na novopostavljenoj mjernoj stanici na krovu Doma zdravlja ¨Ilidža¨ kao i analizatora za praćenje koncentracije vodik sulfida, koji je prisutan na području ove opštine, a do sada nije bilo uslova za njegovo praćenje. Time bi se stekli preduslovi za oslobađanje mobilne stanice sa ovog lokaliteta, koja bi uz predviđene dodatne analizatore (mirisa, merkaptana), bila na raspolaganju za mjerenja na lokalitetima Vogošće, Smiljevića i Butila.

Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Saopćenje, 03.04.2019.

U dokumentu o realizaciji mjera Vlade KS za prvu godinu mandata stoji da izmještanje mjerne stanice sa Vijećnice na prethodnu lokaciju nije moguće, zato što lokacija u Alipašinoj ne odgovara Pravilniku o mjerenju, te je iz tog razloga stanica i izmještena sa ove lokacije.

JU Zavod za javno zdravstvo pokrenuo je postupak javne nabavke opreme za poboljšanje monitoringa kvaliteta zraka nakon što je Vlada Kantona Sarajevo donijela Odluku o zaduženju Kantona za kredit za te namjene, u vrijednosti od 400.000,00 KM. Planirana je nabavka analizatora za mjerenje lako isparljivih organskih supstanci, sumporvodika, merkaptana, mirisa i to na lokacijama RCUO Smiljevići i Postrojenju za prečiščavanje otpadnih voda Butila.

Uz to, biće nabavljen uređaj za mjerenje udjela vrste ugljika u odnosu na to da li potiče iz saobraćaja ili sagorijevanjem drveta.

Zbog provjere efikasnosti poduzetih mjera za smanjenje emisija biće nabavljen, između ostalog, i analizator za mjerenje sumpor-vodika na području Općine Ilidža za mjerenje zagađenosti iz prirodnih izvora, tzv. sumpornih vrela.

Nabavka dodatne opreme će mobilnoj stanici omogućiti vršenje mjerenja i u općinama u kojima nije uspostavljen kontinuirani monitoring, kao što su Hadžići, Vogošća, Novo Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!