Ispunjeno manjim dijelom

Zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Zdravstvo

Donošenje nove Odluke o proširenom obimu prava, kriterijima i mjerilima za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama. Usaglašavanje sa metodologijom iz 2013. i definisanje jasnijih kriterija postupanja Zavoda.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Početkom novembra 2019. godine iz Vlade Kantona Sarajevo je saopćeno da je, obzirom da “ni godinu dana nakon što je Zakon usvojen na nivou Federacije BiH nisu ispunjeni formalni uslovi za njegovu implementaciju” Vlada KS odlučila da se pravo na refundiranje troškova za “tri intrauterine inseminacije i pet vantjelesnih oplodnji”, počev od mjeseca novembra 2019. godine finansira putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZO). Kako bi se ovo pravo moglo realizirati Vlada KS je, kako je saopćeno, “proširila kantonalnu Odluku” vezano za način korištenja prava na finansiranje/ refundaciju troškova odnosno zaključivanje ugovora sa odgovarajućim zdravstvenim ustanovama kako bi se, počev od 1. novembra moglo krenuti sa implementacijom ove Odluke.

Bijela kuga je pogodila i našu zemlju i sve je manji broj novorođene djece a odlazak mladih ljudi, koji bi bili potencijalni roditelji, ne daje dobre prognoze za naš budući natalitet. Stoga su Ministarstvo zdravstva i Vlada KS odlučili da povećaju šanse brojnim parovima da postanu biološki roditelji.

Amela Sofiić, ministrica zdravstva KS, 07.10.2019.

Inače, u 2019. godini ZZO je za ovu namjenu osigurao sredstva u iznosu od 1.255 000 KM, a u 2020. za ove usluge će biti izdvojeno tri miliona KM, to jeste dodatnih 1,7 miliona. Proces vantjelesne oplodnje moći će se raditi u privatnim klinikama u KS, sa kojima ZZO zaključi ugovore, a bračni parovi koji budu za to ispunjavali uslove moći će ostvariti pravo na refundiranje troškova.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!