Ispunjeno manjim dijelom

Uvođenje novih mjera i projekata pristupačnog i pravičnog rješavanja stambenog pitanja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Socijalna politika

Plan realizacije prethodne Vlade „300 mjera“ od kojih se na Ministarstvo prostornog uređenja, građenaj i zaštite okoliša odnosi 22 mjere, u potpunosti nastavlja kroz predloženi plan, s tim da će 22. mjera „Pokretanje projekta toplovoda Kakanj – Sarajevo“ biti razmotrena i u zavisnosti od aktivnosti viših nivoa vlasti i mišljenja šireg kruga stručne javnosti, stavljena u proceduru ukoliko dobije društvenu i stručnu verifikaciju.

– Uvođenje novih mjera i projekata pristupačnog i pravičnog rješenja stambenog pitanja, poput poticaja jeftinom stanovanju i izgradnji stanova i kuća za mlade. U okviru ovoga podrazumijevaju se mjere kupovine stanova po cijeni izgradnje, neprofitnog lizinga, ukidanja poreza i taksi na prvu nekretninu. Također, ovo uključuje olakšavanje procedura i dozvola pri gradnji, kao i projekte pristupačnog iznajmljivanja nekretnine poput stambenih zadruga;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Iako je obećanje preuzeto od prethodnog saziva Vlade KS, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Faruk Kapidžić je najavio da rad na ostvarenju obećanja neće biti isti, te da će biti osmišljen novi model realiacije.

“Javni poziv neće biti raspisan u ovoj godini i taj projekt se neće nastaviti, a 550.000 KM, koliko je bilo izdvojeno, prebačeno je na stavku Stambeni razvoj i ove godine ćemo osmisliti način kako ćemo to realizovati”. 

Faruk Kapidžić, 18. maj 2020.

Nakon pritiska javnosti da se projekat nastavi u 2020. godini, kako je i planirano, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS predložilo, 25. juna 2020. Vlada KS usvojila je Odluku o subvencioniranju rješavanja stambenih pitanja mladih u Kantonu Sarajevo za ovu godinu.

Ministarstvo na ime subvencioniranja rješavanja stambenog pitanja mladih, svim podnosiocima zahtjeva sa konačne liste kandidata koji ispunjavaju uslove propisane ovom odlukom, isplaćuje novčana sredstva u jednakom iznosu, koji se dobije kada se ukupna sredstva obezbijeđena u Budžetu Kantona Sarajevo za ovu namjenu, u iznosu od 550.000 KM, podijele sa brojem kandidata sa konačne liste kandidata za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih i taj iznos ne može biti veći od 10.000 KM

Saopštenje, 25. juni 2020.

Na osnovu Odluke, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je 3. jula 2020. raspisalo Javni poziv za dodjelu subvencija do 10.000 KM svim aplikantima koji ispunjavaju uslove propisane Javnim pozivom.  Subvencije će dobiti svi koji zadovoljavaju uslove javnog poziva.


Na javni poziv prijavilo se 398 kandidata. Po nacrtu rang liste prihvaćene su prijave 272 kandidata. Na nacrt rang liste je uloženo 30 prigovora, od kojih je jedan prigovor bio neblagovremen, a četiri su prihvaćena kao osnovana, dok je njih 25 bilo neosnovano. Na konačnoj rang listi je 276 kandidata koji su zadovoljili uslove i njima će biti isplaćena subvencija za rješavanje stambenog pitanja. (…) Za subvencije je sa pozicije Ministarstva prvobitno bilo izdvojeno 550.000 KM, ali je kroz preraspodjele Budžeta KS za ove namjene obezbijeđeno ukupno 1. 932.000 KM, čime je omogućeno da kandidati sa konačne rang liste dobiju sredstva od po 7.000 KM.

Faruk Kapidžić,

Tokom mandata ministra Faruka Kapidžića u javnosti nije osmišljen novi projekat subvencioniranja rješavanja stambenog pitanja mladih.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!