Započeto

Utvrđivanje odgovornosti tužilaca za učinjene propuste

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Pravna država

Uspostava koncepta da svako javno djelovanje mora podlijegati odgovornosti. Ogromna ovlaštenja tužilaca moraju biti praćena zakonskim odredbama o utvrđivanju njihove odgovornosti za učinjene propuste.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U aprilu 2023. godine u planu konsultacija nalazio se Nacrt Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini (SRSP u BiH), Akcionog plana (AP) i Pregleda pokazatelja za period 2023.-2027.godina, kojom je utvrđena obaveza uspostavljanja kriterija na osnovu kojih će se provoditi ocjenjivanje rada sudija i tužilaca. Kako su za Istinomjer u januaru 2024. godine pojasnili iz Ministarstva pravde BiH, Strategija i Akcioni plan dostavljeni su Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

Također, uspostavljena je i radna skupina za pripremu Nacrta zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine. U tekst budućeg zakona su ugrađene i odredbe iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u koje je u septembru 2023. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH, a kojim se naglašavaju načela integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTV-a BiH.

Na dnevnom redu 15.redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH našao se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.  Prijedlogom se nastoji omogućiti stvaranje prostora za implementiranje zakonskih odredbi kojim je predviđena izmijenjena i dopunjena lista disciplinskih prekršaja za sudije i predsjednike suda, tužioce i glavne tužioce, naročito u pogledu kršenja odredbi o imovinskim izvještajima iz ovog zakona.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!