Ispunjeno manjim dijelom

Uspostavljanje efikasnog sistema socijalne inkluzije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Socijalna politika

Uspostavljanje efikasnog sistema socijalne inkluzije; podrška projektima uključivanja marginalizovanih grupa građana u zajednicu.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

U dokumentu “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019godinu” navodi se:

Rad organizacija osoba s invaliditetom podržan sa 430.000 KM. Humanitarnim i drugim organizacijama iz oblasti socijalne zaštite javnim pozivom dodijeljeno 290.000 KM za projekte koji pomažu socijalnu inkluziju. Pripremljen nacrt Zakona o socijalnoj zaštiti koji će omogućiti socijalne programe kao efikasniji pristup pitanjima socijalne inkluzije. U budžetu za 2020. godinu planirano 1.800.000 KM za uspostavu dnevnih centara za osobe sa intelektualnim teškoćama. Završen je projekat “Životni put osobe s invaliditetom” identifikuje, grupiše i prioritetizirati potrebe i nove usluge neophodnih za uspostavu društva jednakih šansi za osobe sa invaliditetom.

Pokrenut projekt “Životni put osobe s invaliditetom” koji treba identifkovati, grupisati i prioritetizirati nove usluge za ovu kategoriju.

novembru 2019. godine, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je objavilo Poziv na konsultacije u vezi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!