Djelimično ispunjeno

Uspostava redovnog i sigurnog javnog gradskog prijevoza

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Ekonomija

Uspostava redovnog i sigurnog javnog gradskog prijevoza.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

U januaru 2019. godine, firma Centrotrans d.o.o. je dobila tender minibuskog prevoza u Opštini Stari Grad, sa obzirom da je tokom 2018. godine KJKP Gras izgubio dozvolu saobraćanja, zbog neredovnog održavanja linija javnog prevoza. Firma Centrotrans, dobila je privremenu dozvolu saobraćanja u ovoj opštini, privremeno pokrivajući odsječene dijelove linija javnog prevoza na padinskim dijelovima grada.

Ministarstvo saobraćaja je 6. decembra zatražilo od KJKP „Gras“ da hitno poduzme aktivnosti kako bi već sutra obezbijedili veći broj vozila na cestama, urednija vozila i poštivanje reda vožnje, jer je Ministarstvo u 2019. godini obezbijedilo sva sredstva koje je preduzeće zahtijevalo. U cilju unapređenja saobraćaja u padinskim dijelovima grada, u narednim danima dodatni autobus prevozit će građane na relaciji Sutjeska – Poljine. Kako ističe ministar Adnan Šteta, konačno rješenje problema biće nabavka novih minibusa.

Također, od 2. decembra u funkciji je školski autobus za prevoz učenika za Nahorevo. Polasci su dva puta dnevno ispred Osnovne škole “Nafija Sarajlić”. Time će se rasteretiti redovna minibuska linija Sutjeska – Nahorevo.

Ministarstvo saobraćaja je okončalo proceduru dodjele 22 minibuske linije u skladu sa zakonskim propisima. Dio linija se i dalje ne vozi u skladu sa utvrđenim redovima vožnje.

Ministarstvo saobraćaja provodi aktivnosti na nabavci novih vozila za javni prevoz čime bi se poboljšala situacija u smislu osiguranja redovnog i sigurnog javnog gradskog prevoza.

Realizovana je nabavka 7 trolejbusa i 10 zglobnih autobusa.

Pokrenute su nabavke 10 minibusa od strane KJKP GRAS i 10 minibusa u saradnji sa UNDP-om. Tender za nabavku 25 novih trolejbusa je ponovljen i u mjesecu decembru će biti
ponovo raspisan. U toku su aktivnosti sa kreditorima za nabavku 15 novih tramvaja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!