Uspostava redovnog i sigurnog javnog gradskog prijevoza

| Partija: | Oblast:

Uspostava redovnog i sigurnog javnog gradskog prijevoza obećanje je koje je premijer Edin Forto dao u sklopu svog ekspozea.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kratko obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade KS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

U januaru 2019. godine, firma Centrotrans d.o.o. je dobila tender minibuskog prevoza u Opštini Stari Grad, sa obzirom da je tokom 2018. godine KJKP Gras izgubio dozvolu saobraćanja, zbog neredovnog održavanja linija javnog prevoza. Firma Centrotrans, dobila je privremenu dozvolu saobraćanja u ovoj opštini, privremeno pokrivajući odsječene dijelove linija javnog prevoza na padinskim dijelovima grada.

 

Ministarstvo saobraćaja je 6. decembra zatražilo od KJKP „Gras“ da hitno poduzme aktivnosti kako bi već sutra obezbijedili veći broj vozila na cestama, urednija vozila i poštivanje reda vožnje, jer je Ministarstvo u 2019. godini obezbijedilo sva sredstva koje je preduzeće zahtijevalo.


U cilju unapređenja saobraćaja u padinskim dijelovima grada, u narednim danima dodatni autobus prevozit će građane na relaciji Sutjeska – Poljine. Kako ističe ministar Adnan Šteta, konačno rješenje problema biće nabavka novih minibusa.


Također, od 2. decembra u funkciji je školski autobus za prevoz učenika za Nahorevo. Polasci su dva puta dnevno ispred Osnovne škole “Nafija Sarajlić”. Time će se rasteretiti redovna minibuska linija Sutjeska – Nahorevo.


Istovremeno, najavljeno je puštanje novonabavljenij zglobnih autobusa na plin, koji će popuniti goruće linije u gradu.

Očekuje se registracija nove linije Otoka – Sokolje. Radi se o privremenom rješenju na tri mjeseca, a trenutno se radi na definisanju reda vožnje.

 

Premijer KS, Edin Forto, očekuje dugoročno rješenje problema nakon analize Strategije javnog prevoza, koja je u izradi. Također, novoimenovana Vlada Kantona Sarajevo je 4. aprila 2019. godine imenovala Radni tim za rješavanje problema u poslovanju KJKP GRAS.

 

Istinomjer ovo obećanje ocjenjuje kao započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi