Ispunjeno manjim dijelom

Uspostava Centra za upravljanje saobraćajem javnog gradskog prevoza

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

U skladu sa projektom Elektronska naplata karata i zatvaranje tramvajskih stajališta uspostaviti: Centar za upravljanje saobraćajem (javnog gradskog prevoza), uraditi hitne analize održavanja svih redovnih polazaka Javnog gradskog prevoza a zatim pristupiti hitnom uspostavljanju održavanja svih registrovanih polazaka redova vožnje tramvajskog, trolejbuskog, autobuskog i minibuskog saobraćaja.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

U rebalansu Budžeta KS za 2020. godinu za ovu godinu je izdvojeno 100.000 KM za opremanje Centra za upravljanje saobraćajem te nabavljanje opreme za unapređenje mobilnosti. 

Prilikom ministra saobraćaja KS Adi Kalema, najavljeno je da će Centar početi sa radom do kraja godine, te podsjetio na funkcije centra. 

Na stajalištima će se nalaziti obavještenja o redovima vožnje, informacije o vremenu dolaska sljedećeg vozila, beskontaktnim kartama će se evidentirati putnici, u svakom trenutku ćemo imati informaciju gdje se koje vozilo nalazi, koliko putnika prevozi. Osim sistema i kontrole elektronske naplate karata, iz Nadzornog centra će se video nadzorom nadgledati 24 tramvajska stajališta, što će tokom cijelog dana biti prikazano na video zidu, a u slučaju potrebe će se moći nadgledati i situacija u vozilima u kojima se nalazi instalirana oprema za video nadzor. Za sada su to sva vozila tramvajskog saobraćaja

Adi Kalem, 7. april 2020.

Centra za upravljanje saobraćajem nije počeo s radom do kraja godine, kako je najavljeno. Istinomjer se bavio ovom temom početkom 2021. godine.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!