Djelimično ispunjeno

Usklađivanje podzakonskih akata sa relevantnim zakonima

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Državno uređenje

Usklađivanje podzakonskih akata sa relevantnim zakonima.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Kako su iz Vlade KS naveli u izvještaju o aktivnostima tokom protekle godine, policijski komesar je rješenjem formirao Komisiju koja je tokom 2019. godine, blagovremeno u zakonskom roku, na osnovu odredbi čl. 126., 127. i 128. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 38/18 i 26/1)) pripremila prijedloge ukupno 18 podzakonskih propisa koji su od strane policijskog komesara dostavljeni ministru na nadležno postupanje. Dostavljene su 4 uredbe i 14 pravilnika, a većina je donesena, objavljena u „Službenim novinama Kantona Sarajevo“ i u primjeni.

“Zbog objektivnih razloga, odnosno određenih kolizija i pravnih praznina u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 26/19), Komisija nije u mogućnost pripremiti prijedloga 5 provedbenih propisa koji se odnosne na dodjelu i oduzimanje činova, proceduru prijema policijskih službenika, disciplinski postupak prema policijskim službenicima, rad Jedinice za profesionalne standarde i uniforme policijskih službenika. Čim se steknu potrebni uslovi (eventualne izmene i dopune Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo), pristupiće se i realizaciji ovog dijela prioritetne mjere”, navodi se u Izvještaju.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!