Ispunjeno manjim dijelom

Uređenje Darive kao gradskog šetališta i rekreativno-sportskog centra

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Ekonomija

Uređenje Darive kao gradskog šetališta i rekreativno-sportskog centra.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Dariva se nalazi u obuhvatu Zaštićenog pejzaža ‘’Bentbaša’’, te je u nadležnosti Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, koja upravlja i ovim zaštićenim prirodnim područjem. Sve aktivnosti se odvijaju u skladu sa propisima o zaštiti.

Kako je navedeno u Izvještaju o radu Vlade KS od decembra 2018. do januara 2020. godine, početkom jula 2019. godine počela je izrada planova upravljanja Zaštićenim pejzažem ”Bentbaša” i Spomenikom prirode ”Vrelo Bosne” (očekuje se početkom naredne godine donošenje pomenutih upravljačkih dokumenata od strane Vlade Kantona Sarajevo).

U svom ranijem izvještaju, onom nakon godinu dana mandata, Vlada KS je navela: “U toku je izrada Plana upravljanja ZP ‘’Bentbaša’’, koji bi trebao dati određene smjernice kada je u pitanju i segment uređenja ovog lokaliteta, uz poštivanje mjera zaštite koje su propisane za prostor Bentbaše. Smjernice iz Plana upravljanja biće detaljno sagledane i u okviru pripreme budućeg Prostornog plana područja posebnog obilježja, koji predstavlja osnovni razvojno-planski dokument za jedno zaštićeno prirodno područje. Urađene su granice obuhvata prema važećim propisima, za što je sredstva obezbijedila Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja. Pomenuta Ustanova je potpisala i ugovor o nabavci, isporuci i ugradnji šumskog mobilijara za sva zaštićena prirodna područja, uključujući i Zaštićeni pejzaž ”Bentbaša”.”

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!