Ispunjeno manjim dijelom

Unapređenje industrijskih i poslovnih zona u saradnji s lokalnim zajednicama

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Ekonomija

Unapređenje industrijskih i poslovnih zona u saradnji s lokalnim zajednicama

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Na prijedlog Ministarstva privrede Vlada Kantona Sarajevo 12. septembra je usvojila Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u privrednim i poslovno industrijskim zonama KS za 2019. godinu.

U Budžetu KS za 2019. godinu za ovu namjenu planirana su sredstva u iznosu od 2.434.565 KM, od čega su 500.000 KM budžetska, a 1.943.000 KM kreditna sredstva. Prema najavama iz resornog ministarstva, naknadno će za ove namjene biti usmjereno još 500.000 KM budžetskih sredstava.

Program podrazumijeva opremanje industrijskih zona infrastrukturom – pristupni i priključni putevi, komunikacije unutrašnjeg transporta, snabdijevanje vodom, električnom energijom, zemnim gasom, vodovod i kanalizacija.

Sredstva su planirana za industrijske zone u opštinama Ilidža, Ilijaš, Trnovo, Vogošća, Hadžići i Stari Grad. 

Osim toga u izvještaju o realizaciji mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo nakon 9. mjeseci, iz Vlade KS su naveli i da je formirana i komisija za pripremu Zakona o poslovnim/industrijskim zonama, kao i da je “pripremljen prvi radni materijal”.

Prema programu rada Skupštine KS, razmatranje prijedloga ovog Zakona bilo je planirano za decembar 2019. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!