U progresu

Ukidanje i umanjenje kantonalnih parafiskalnih nameta

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Ekonomija

Dovršetak procesa ukidanja i umanjenja kantonalnih parafiskalnih nameta. Revizija oporezivanja poklona i nasljeđa i preispitivanje politike prema nekorištenim privatnim i poslovnim nekretninama;

Obrazloženje

U toku 100 dana mandata Vlade KS vršene su značajne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022.

Izmjenama Zakona o turizmu i Zakona o šumama, parafiskalni nameti po ova dva osnova umanjeni su 50%. 

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić imenovao je 24. 5. 2021. Stručnu komisiju za pripremu i izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o šumama Kantona Sarajevo, navodi se u saopštenju za javnost ovog ministarstva.

Delić je tom prilikom istakao da je krajnji cilj ovih izmjena zakona rasterećenje privrede kroz potpuno ukidanje naknada za općekorisne funkcije šuma.

Mi smo, nakon što je Skupština KS u februaru mjesecu po hitnom postupku usvojila izmjene zakona, smanjili ovaj parafiskalni namet za 50 %. Tada smo obećali da ćemo raditi i na potpunom ukidanju ove naknade, tako da je imenovanje ove komisije prvi korak u tom smjeru. Kroz redovnu proceduru sada idemo u izmjene i dopune ovog zakona ili eventualno donošenje novog zakona. To, naravno, podrazumjeva i provođenje javne rasprave, kao i uključivanje u postupak donošenja zakona svih zainteresiranih institucija.

Adnan Delić, 24. 5. 2021.

Delić je Istakao i da će se projekti koji su se do sada finansirali iz sredstava prikupljenih po osnovu ove naknade, ubuduće finansirati iz Budžeta Kantona. To se prije svega odnosi na projekte kojima se podstiču i unaprijeđuju biološke fukcije šuma, odnosno održavanje biodiverziteta, te ekonomoske i socijalne funkcije šuma kao i djelovanje Uprave za šumarstvo, u okviru Ministarstva privrede KS.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!