Započeto

Izmjena zakona o Turizmu

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Ekonomija

Izmjena Zakona o turizmu; Racionalizirati broj ljudi u upravljačkim strukturama Turističke zajednice s ciljem finansijske održivosti, a zbog pada prihoda iz osnovnih izvora (članarina, boravišne takse);

Obrazloženje

U toku 100 dana mandata Vlada KS provodila je aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022.

Skupština KS je 30. marta 2021. godine usvojila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o turizmu po skraćenom postupku. Dopuna podrazumijeva umanjenje iznosa plaćanja članarine Turističkoj zajednici za 50 posto, odnosno sa dosadašnjih 0,050 posto na 0,025 posto.

“Turizam je svakako jedna od najpogođenijih privrednih grana i ovo umanjenje članarine Turističkoj zajednici KS za pedeset posto je nastojanje Vlade i Ministarstva privrede KS da se privreda rastereti, ali i da se Turističkoj zajednici omogući neometano obavljanje njenih djelatnosti. Naime, ovo umanjenje za pedeset posto članarine za kalendarsku 2021. godinu, znači da će Turističkoj zajednici ostati pedeset posto sredstava po osnovu članarina iz ove godine.”

Adnan Delić, 31. 3. 2021.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!