Nije započeto

Ukidanje elemenata štetne porezne konkurencije u međuentitetskim odnosima

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Ukidanje elemenata štetne porezne konkurencije u međuentitetskim odnosima.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Postoji razlika u načinu obračuna plata u FBiH i RS, odnosno stavke koje čine neto platu nisu iste u dva entiteta. U RS-u nema neoporezivih dijelova plate, osim ličnog odbitka. Zbog obračuna bruto plata u RS-u od 1. septembra 2018. godine, kada neoporezivi dijelovi plate radnika koji primaju platu iz budžeta RS, poput toplog obroka, naknade za prevoz, regresa i drugih, ulaze u poresku osnovicu, neto plata u ovom entitetu značajno se povećala. S druge strane, obračun plata u FBiH nije se značajno mijenjao te neoporezivi dijelovi plate ne ulaze u bruto-neto izračun. 


Nakon imenovanja Vlade FBiH federalni premijer Nermin Nikšić najavio je donošenje “seta fiskalnih zakona”, koji obuhvata zakon o doprinosima, zakon o porezu na dohodak i zakon o minimalnoj plati. I krajem jula 2023. godine iz Vlade FBiH je saopćeno da će u najkraćem roku uputiti u parlamentarnu proceduru set fiskalnih zakona, koji se tiču rasterećenja privrede. Međutim Vlada FBiH u prvoj godini mandata nije uputila ovaj set u proceduru.

Kako je Istinomjer ranije pisao, Prijedlog zakona o doprinosima FBiH napravljen je još u mandatu prethodne Vlade FBiH 2021. godine, ali je povučen s dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Isto se desilo i 2022. godine s Prijedlogom zakona o porezu na dohodak Federacije BiH, kojim je bilo predviđeno oporezivanje toplog obroka, regresa i drugih dodataka na platu. 

Na sjednici održanoj 1.6.2023. godine Vlada FBiH usvojila je smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za period od 2024. do 2026. godine. U saopćenju Vlade se, između ostalog, navodi da će se, u svrhu zaštite radnih mjesta, potencirati reforma opterećenja rada kroz izmjene pravnog okvira poreza na dohodak i obaveznih doprinosa. U narednom periodu planirano je iznalaženje novih prijedloga koji će uzeti u obzir preliminarne analize uticaja pomenutih propisa na zaposlenike, poslodavce i budžete u FBiH. Porezne politike u srednjoročnom periodu, navodi se u Smjernicama, trebale bi promovirati održiv i inkluzivan rast u cijeloj Federaciji s fokusom na zaštitu radnih mjesta, povećanje produktivnosti poslovnih subjekata i smanjenje ili ukidanje troškova, naknada i taksi koje opterećavaju privrednu aktivnost.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!