Transparentnost subvencija Ministarstva privrede KS za “startup”

| Partija: | Oblast:

Transparentnost subvencija Ministarstva privrede KS obećao je premijer KS Edin Forto u svom ekspozeu.

„Transparentne subvencije Ministarstva privrede KS za startape i nastupe na vanjskim tržištima i sajmovima“, najavljeno je ekspozeu.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kratko obrazloženje

Ministarstvo privrede KS je, 9.oktobra ove godine, objavilo preliminarnu rang-listu odabranih kandidata kojima su odobrena sredstva "za kreiranje startup firmi".

Dugo obrazloženje

Ministarstvo privrede KS, u okviru projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)“, finansiranim od Vlade Kraljevine Norveške i implementiranim od strane UNDP Bosnia and Herzegovina, te uz učešće JU Služba za zapošljavanje KS, raspisalo je javni poziv za učešće u programu koji za cilj ima pružanje sistemske podrške mladima do 35 godina starosti da pokrenu i razviju vlastite biznise.Ministarstvo je za ovaj program izdvojilo 850.000 KM i ova sredstva će isključivo biti utrošena na dodjelu bespovratnih sredstava uspješnim polaznicima trening programa, za njih 55 planiranih. UNDP-ov projekt EGG sufinansira s iznosom od 150.000 KM za troškove specijalističkog trening programa, te mentoringa u trajanju od 12 mjeseci. JU Služba za zapošljavanje KS izdvaja 396.000 KM, čime će odabranim korisnicima sufinansirati dio troškova doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja u iznosu od po 600 KM mjesečno.

Ministarstvo privrede KS, 09.10.2019.

Na Javni poziv prijavilo se 156 aplikanata, od čega je njih 111 ispunilo uslove. Također, Komisija je “jednoglasnom odlukom predložila listu od 80 kandidata za učešće u specijalističkom višednevnom preduzetničkom trening-programu”, a od navedenih 80 polaznika bit će izabrano njih 55 “kojima će biti pružena značajna finansijska i savjetodavna podrška”.

Kako je ranije i najavljeno, preliminarna rang lista kandidata koji će dobiti podršku Vlade KS i resornog ministarstva javno je objavljena i možete je pogledati OVDJE.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi