Ispunjeno većim dijelom

Transparentnost subvencija Ministarstva privrede KS za “startup”

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Ekonomija

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Obrazloženje

Ministarstvo privrede KS je, 9. oktobra 2019. godine, objavilo preliminarnu rang-listu odabranih kandidata kojima su odobrena sredstva "za kreiranje startup firmi".

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Ministarstvo privrede KS, u okviru projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)“, finansiranim od Vlade Kraljevine Norveške i implementiranim od strane UNDP Bosnia and Herzegovina, te uz učešće JU Služba za zapošljavanje KS, raspisalo je javni poziv za učešće u programu koji za cilj ima pružanje sistemske podrške mladima do 35 godina starosti da pokrenu i razviju vlastite biznise.Ministarstvo je za ovaj program izdvojilo 850.000 KM i ova sredstva će isključivo biti utrošena na dodjelu bespovratnih sredstava uspješnim polaznicima trening programa, za njih 55 planiranih. UNDP-ov projekt EGG sufinansira s iznosom od 150.000 KM za troškove specijalističkog trening programa, te mentoringa u trajanju od 12 mjeseci. JU Služba za zapošljavanje KS izdvaja 396.000 KM, čime će odabranim korisnicima sufinansirati dio troškova doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja u iznosu od po 600 KM mjesečno.

Ministarstvo privrede KS, 09.10.2019.

Na Javni poziv prijavilo se 156 aplikanata, od čega je njih 111 ispunilo uslove. Također, Komisija je “jednoglasnom odlukom predložila listu od 80 kandidata za učešće u specijalističkom višednevnom preduzetničkom trening-programu”, a od navedenih 80 polaznika bit će izabrano njih 55 “kojima će biti pružena značajna finansijska i savjetodavna podrška”.

Kako je ranije i najavljeno, preliminarna rang lista kandidata koji će dobiti podršku Vlade KS i resornog ministarstva javno je objavljena.

Kreiran je i program podrške novoosnovanim startupfirmama, u iznosu od 200.000 KM. Izvršena je javna prezentacija programa, raspisan javni poziv i izvršen izbor korisnika. Kreiran je i program od 860.00 KM za podršku omladinskim startapima (aplikanti do 35 godina), objavljen javni poziv, izvršen izbor korisnika i završena preduzetnička edukacija za 80 korisnika, izvršen izbor 55 korisnika poticaja i donesena odluka na Vladi o finansiranju. Sredstva su doznačena Službi za zapošljavanje KS
radi daljnje implementacije, stoji u Izvještaju rada Vlade Kantona Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!