Ispunjeno manjim dijelom

Transparentni proces usvajanja djece

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Socijalna politika

Puna podrška hraniteljstvu i transparentnom procesu usvajanja djece.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Prema informacijama iz oktobra 2019. godine, Vlada Kantona Sarajevo osigurala je sredstva za osnivanje posebne službe u Centru za socijalni rad kojoj bi hraniteljstvo bilo glavni fokus rada.

Nakon višegodišnjih problema sa ugovorima na određeno i potkapacitiranosti u Centru za socijalni rad, osigurana su finansijska sredstva i saglasnost za upošljavanje 38 radnika na neodređeno, od čega 31 stručni radnik. Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je poručio da se na ovaj način omogućava stabilizacija u radu Centra i konačno formiranje posebne Službe za hraniteljstvo, ali i da će od Centra sada tražiti mnogo više rada na terenu.

Godinama su ljudi odlazili u penziju ili napuštali Centar bez da je rađeno na popunjavanju radnih mjesta. Umjesto toga, odobravali su se ugovori na određeno po kojima su uposlenici radili jedan period, pa su se pravile pauze po nekoliko mjeseci. Usljed diskontinuiteta padao je kvalitet rada i Centar nije mogao adekvatno odgovoriti zahtjevima korisnika. Na terenu smo zatekli stanje u kom cijela služba u jednoj općini spadne na jednog jedinog socijalnog radnika. Mi sada popunjavamo najveće nedostatke, osiguravamo stabilnost i pravimo osnovu za unapređenje rada Centra za socijalni rad.

Malik Garibija, oktobar 2020.

U dokumentu Vlade KS “Izvještaj rada Vlade Kantona Sarajevo, decembar 2018 – januar 2020” navodi se da je Služba za hraniteljstvo osnovana.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!