Stambeno zbrinjavanje boračke populacije i članova njihovih porodica

| Partija: | Oblast:

Nastavak procesa stambenog zbrinjavanja boračke populacije i članova njihovih porodica prema jasnijim i transparentnijim kriterijima.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kratko obrazloženje

U proteklom periodu vršene su značajne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

Ovaj proces se provodi kontinuirano kroz ostvarivanje slijedećih prava na: novčanu pozajmicu za rješavanje stambenog pitanja, dodjelu jednokratne pomoći u građevinskom materijalu, jednokratne pomoći u izvođenju građevinskih radova, jednokratne pomoći za učešće u kupnji stambene jedinice, dodjelu stana u vlasništvo ili na korištenje, kupovinom zemljišta za izgradnju individualnog stambenog objekta.
Osim navedenih prava provode se i prava vezana za stambeno rješavanje kao što su: plaćanje infrastrukturalnih priključaka, oslobađanje troškova uređenja građevinskog zemljišta i rente kod individualnog i kolektivnog stanovanja, nova gradnja i legalizacija već izgrađenih stambenih objekata. U toku je provođenje tenderske procedure za izbor najpovoljnijih ponuđača, a javni pozivi za zainteresirane pripadnike boračke populacije su završeni i obrada pristiglih zahtjeva je u toku.
Sredstva su do sada utrošena samo na stavkama plaćanje troškova rente i uređenja kako za novu gradnju, tako i za legalizaciju, te nešto sredstava i za plaćanje infrastrukturalnih priključaka (489.751,19 KM)

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi