Ispunjeno manjim dijelom

Sistem za praćenje vozila javnog prevoza

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Ekonomija

Izrada sistema za praćenje kretanja vozila javnog prevoza.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

U oktobru 2019. godine Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo obavijestilo je javnost da su krenuli u realizaciju projekata koji se odnose na novi sistem naplate karata u javnom prijevozu i saobraćajni centar iz kojeg će se upravljati javnim prijevozom i semafornom signalizacijom.

To znači da ćemo mi u budućnosti, već u idućoj godini, imati na svim našim stajalištima displej table koje će najavljivati kada dolazi vozilo, a bit će postavljene i kamere. Preko GPS-a ugrađenog u vozilima građani će putem aplikacije moći vidjeti dokle je došlo vozilo, a sve će se to sinhronizirati i pratiti iz saobraćajnog centra.

Adnan Šteta, oktobar 2019.

U dokumentu “PLAN REALIZACIJE MJERA IZ SPORAZUMA O PRIORITETIMA SKUPŠTINSKE VEĆINE U KANTONU SARAJEVO ZA 2019. GODINU” koji je Vlada KS objavila krajem 2019. godine navodi se:

U toku je realizacija projekta uvođenja elektronskog sistema naplate i uspostavljanja kontrolnog centra za javni prevoz putnika. Iznajmljen je prostor za privremeni smještaj centra. Za trajni smještaj centra je raspisan tender za rekonstrukciju objekta na Čengić vili. U toku je opremanje kontrolne sobe i instalacija opreme za funkcionisanje centra, vrši se montiranje opreme i postavljanje instalacija u vozila javnog prevoza. Također u visokom stepenu pripremljenosti je i projekat adaptivnog upravljanja saoabraćajem i do kraja ove godine očekujemo raspisivanje tendera. Očekujemo realizaciju za ovaj projekat na dan 31.12.2019. godine do 5 mil KM. Uvođenje jedinstvene karte za sve prevoznike će biti moguće tek nakon uvođenja novog jedinstvenog sistema naplate. Trenutna primjena privremenog uputstva o tarifnom sistemu se realizuje za kategorije penzionera, studenata i đaka. Projektom je predviđen monitoring i ugradnja sigurnosnih kamera u vozilima javnog prevoza.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!