Ispunjeno manjim dijelom

Reorganizacija i modernizacija postojećih ustanova socijalne zaštite i njihovo akreditiranje

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Socijalna politika

Reorganizacija i modernizacija postojećih ustanova socijalne zaštite i njihovo akreditiranje uključujući ukrupnjavanje ustanova;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Prema informacijama iz Vlade Kantona Sarajevo osnovan je Tim za deinstitucionalizaciju i transformaciju ustanova socijalne zaštite koji usmjerava politiku u ovoj oblasti.
Osigurana su budžetska sredstva za osnivanje posebne službe u okviru Centra za socijalni rad koji se treba baviti pitanjima hraniteljstva, deinstitucionalizacije i transformacije.
Pred nove uprave ustanova stavljeni su zadaci za transformaciju postojećih usluga i širenje lepeze usluga resora.

U julu 2019. godine, u organizaciji Ministarstva za rad, socijalnu zaštitu, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, danas je potpisan Protokol o saradnji radi transformacije Kantonalne javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja, kolokvijalno poznato kao Dom Bjelave, u ustanovu socijalne zaštite koja će pružati niz usluga podrške pravima djece i mladih da odrastaju u porodičnom okruženju.

Protokol su potpisali ministar Malik Garibija, v.d. direktorica KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Samira Puzo, v.d. direktor Javne ustanove Kantonalnog centra za socijalni rad Enes Šabić i direktorica Predstavništva Hope and Home for Children u BiH Anisija Radenković.

Kako je istakao ministar Garibija nakon potpisivanja, socijalna zaštita u KS, ali i  u čitavoj Bosni i Hercegovini najčešće se temelji na ustanovama takozvanog domskog tipa.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!