Ispunjeno manjim dijelom

Rekonstrukcije i obnove vrtića i povećanje smještajnih kapaciteta

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Obrazovanje

Rekonstrukcije i obnove vrtića i povećanje smještajnih kapaciteta; obavezno započinjanje najmanje jedne rekonstrukcije u prvoj godini mandata; jasni i socijalno pravedni standardi za finansiranje predškolskog odgoja.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

U Budžetu Kantona Sarajevo za 2019. godinu predviđeno je 750.000 za rekonstrukcije vrtića uz najavu da će, nakon što se snime potrebe roditelja i djece predškolske dobi, kroz rebalans biti napravljen i dodatni iskorak kako bi što više djece dobilo priliku za boravak u vrtićima.

S tim u vezi, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su 24. juna 2019. godine usvojili Rebalans budžeta KS za 2019. godinu kojim su predviđena određena sredstva za rekonstrukcije vrtića, te za povećanje kapaciteta prijema djece u vrtiće.

Također je za Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih rebalansom Budžeta predviđeno više od sedam miliona KM za projekte sufinansiranja predškolskog odgoja čime će biti povećan kapacitet prijema djece u vrtićima, za strategiju rada sa djecom sa poteškoćama u razvoju, ali i sufinansiranje izgradnje škole na Šipu i rekonstrukcije vrtića

Saopćenje, Vlada KS, 24.06.2019.

Pored izdvajanja sredstava kroz Budžet i Rebalans budžeta, Vlada KS je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine donijela odluku kojom se ukidaju liste čekanja za upis u vrtiće. Naime, Vlada KS je “odobrila i pokrenula zbrinjavanje u privatnim predškolskim ustanovama u školskoj 2019/2020. godini” za neupisane mališane koji su ostali na Listi čekanja za upis u JU “Djeca Sarajeva”.

Nećemo dozvoliti da ijednom djetetu bude onemogućen upis u vrtić. Liste čekanja su bile praksa koju mi sada ukidamo. U prvoj godini poduzimamo ovu privremenu mjeru dok ne obezbijedimo sve potrebne uslove, više obdaništa i odgajatelja na čemu smo već počeli intenzivno radit.

Premijer KS, Edin Forto, 18.07.2019.

U dokumentu “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu” koji je objavila Vlada KS u julu 2019. godine navodi se da je “JU “Djeca Sarajeva” pokrenula proceduru javne nabavke za sanaciju vrtića “Pčelica”, a rekonstrukcija vrtića “Vjeverica” radi se u suradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo, dok rekonstrukcija vrtića “Radost” još nije započela jer sredstva nisu na raspologanju Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade”.

Vlada KS je u oktobru 2019. godine objavila novi dokument Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu u kojem navodi sljedeće:

U Budžetu Kantona Sarajevo za 2019. godinu odobrena su sredstva za rekonstrukciju tri objekta vrtića “Bulbul”, “Razigrani dani” i “Radost”. Sredstva su odobrena iz kreditnog zaduženja i nakon završene procedure dobijanja kredita krenut će se u realizaciju. Rekonstrukcija objekta “Pčelica” je u proceduri i JU “Djeca Sarajeva” provodi javnu nabavku.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!