Djelimično ispunjeno

Rekonstrukcija upravljanja komunalnim preduzećima

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Državno uređenje

Rekonstrukcija organa upravljanja u komunalnim preduzećima i uvođenje transparentnosti i pune javnosti rada – u skladu s principima;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Skupština KS usvojila je u Julu 2019. godine Odluke o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Kantona Sarajevo.

Kako je nakon usvajaja ove odluke saopšteno iz Vlade KS, “intencija je da se ovom novom odlukom, a u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima i Zakona o javnim preduzećima u Federaciji BiH, za razliku od prethodnih rješenja i prakse koja je bila uspostavljena u prethodnom periodu, obezbijedi aktivnija uloga osnivača i Vlade Kantona u procesu nadzora nad radom upravljačkih struktura kantonalnih javnih preduzeća, ali i rada i poslovanja samih preduzeća”.

U Izvještaju o rade Vlade KS za period od decembra 2018. do januara 2020. godine navedeno je da su u tom smislu imenovane nove upravljačke strukture u javnim preduzećima čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Propisima Kantona Sarajevo utvrđena je obaveza svih preduzeća da svoje akte i sastav upravljačkih struktura objavljuju na službenim web stranicama.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!