Ispunjeno manjim dijelom

Reforma parafiskalnih nameta

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Ekonomija

Provesti sveobuhvatnu reformu parafiskalnih nameta i kroz zakonski okvir ukinuti nepotrebne takse, naknade i slično, a preostale progresivno smanjiti.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Vlada KS je na tematskoj sjednici održanoj 28. marta 2019. godine, oformila stručno tijelo zajedno sa Udruženjem poslodavaca KS, koje je na osnovu analize trebalo donijeti odluke vezane za ukidanje parafiskalnih nameta u nadležnosti Kantona Sarajevo.

Prvi korak učinjen je u smjeru ukidanja naknade za opštekorisne funkcije šuma koje plaćali svi članovi poslovne zajednice Kantona Sarajevo u iznosu od 0,07 posto svojih prihoda. Vlada KS je na sjednici 21. novembra, na prijedlog Ministarstva privrede KS, jednoglasno usvojila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o šumama te ga uputila u skupštinsku proceduru.

Kao predlagač izmjena ovoga zakona, ministar Haris Bašić je ovom prilikom iskazao nadu da će i u Skupštini KS naići na većinsku podršku. Reformske izmjene ovog zakona podržalo je i Ekonomsko-socijalno vijeće KS.

U dokumentu “PLAN REALIZACIJE MJERA IZ SPORAZUMA O PRIORITETIMA SKUPŠTINSKE VEĆINE U KANTONU SARAJEVO ZA 2019. GODINU” koji je Vlada KS objavila krajem 2019. godine navodi se:

Rješenjem Vlade Kantona Sarajevo imenovano je koordinaciono tijelo za analizu parafiskalnih nameta:
– obavljene konsultacije sa Upravom za šumarstvo i u DOB-u predviđena budžetska sredstva za ukidanje naknade općekorisne funkcije šuma;
– usvojen Nacrt zakona o šumama i upućen u javnu raspravu;
– imenovana radna grupa za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, koji za cilj ima efikasniju naplatu potraživanja sudskih taksi iz
evidencije suda.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!