Djelimično ispunjeno

Razvoj infrastrukture

Opštine: Istočno Novo Sarajevo

Daljni razvoja infrastrukture

Izvor: Izborni "Apostrof" - debatna emisija za kandidate za načelnika Istočnog Novog Sarajeva

Tokom predizborne kampanje, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić predstavio je program infrastrukturnog i privrednog razvoja ove opštine za period 2016-2020. godina u vrijednosti od 11 miliona KM, od kojih je šest miliona KM planirano iz budžeta – svake godine po 1,5 miliona KM. Preostalih pet miliona KM trebalo da bude obezbijeđeno na bazi projekata javno-privatnog partnerstva i podrške Vlade Republike Srpske.

Plan infrastrukturnih projekata u periodu 2016-2020. godina odnosio se na urbani centar opštine, koji obuhvata dvije cjeline, od kojih je prva konačna izgradnja gradskog trga i rekonstrukcija sportske dvorane. Druga cjelina je gradnja 450 novih stanova koji se grade u Hilandarskoj ulici,.

Prema njegovim tadašnjim riječima, jedan od ciljeva je i razvoj poslovne zone “Vranješ”.

Tokom proteklog mandata, a u sklopu projekta koji finansira Evropska komisija urađena je studija izvodljivosti za formiranje Poslovne zone “Vranješ”. Studija je pokazala opravdanost osnivanja Poslovne zone “Vranješ”, i stvorila preduslove za finansiranje njenog opremanja. Prema dostupnim podacima, druge aktivnosti na realizaciji ovog opećanja nisu poduzimane. Sredinom jula 2018. godine, načelnik Čosić ponovo je ponovio kako je poslovna zona Vranješ jedan od bitnijih projekat koje će ta opština u budućem periodu realizovati.

Prema riječima načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiše Ćosića, finansijska sredstva za rekonstrukciju gradskog trga su obezbjeđena i tender za izvođenje radova na ovom objektu će biti objavljen do kraja 2017. godine.

Ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zoran Tegeltija i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić krajem novembra 2017. godine potpisali su ugovor o prebacivanju milion evra donacije Vlade Srbije sa računa Ministarstva finansija na račun opštine. Taj milion biće iskorišćen za izgradnju trga u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Opština Istočno Novo Sarajevo, krajem decembra 2017. godine, raspisala je tender za izgradnju Trga Republike Srbije u vrijednosti milion evra. Trg Republike Srpske će imati centralnu zonu od 9.000 metara kvadratnih popločanih prirodnim kamenom, spomenik, dvije gradske česme, fontane i klupe, te “zelenu zonu” koja se naslanja na dvoranu, a koja će biti u mogućnosti da primi 2.100 gledalaca.

Krajem aprila 2018. godine, nakon završetka svih procedura, izbora izvođača i potpisivanja ugovora sa preduzećem ”Ilidža putevi”, rukovodstvo opštine Istočno Novo Sarajevo krenulo je u realizaciju najvažnijeg projekta u 2018. godini – izgradnju Trga Republike Srbije, koji će se prostirati na 9.000 kvadratnih metara.

Prema najavama načelnika, izgradnja trga trebala je biti završena do kraja oktobra 2018. godine, ali u javnosti još nema podataka da se to i desilo.

Slična situacija je i sa izgradnjom sportske dovrane. Krajem augusta 2018. godine, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i direktor firme “Jokić invest” Igor Jokić potpisali su ugovor za nastavak izgradnje sportske dvorane u ovoj lokalnoj zajednici vrijedan 4.000.000 KM.

Ćosić je najavio da će opština vršiti svakodnevni nadzor tokom gradnje dvorane, a da će posebna pažnja biti usmjerena prilikom izrade proračuna i postavljanja krovne konstrukcije, kako se ne bi ponovo urušila. 2.000.0000 KM za izgradnju dvorane obezbijedile su Vlada Republike Srpske i opština Istočno Novo Sarajevo, a sportska dvorana već za godinu dana bi trebala biti otvorena.

Krajem januara 2018. godine u potpunosti su završeni radovi na rekonstrukciji hola Srednje škole „28. juni“. Sredstva za realizaciju navedenih radova izdvojila je Opština Istočno Novo Sarajevo, u iznosu od 6.000 KM.

Opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo također je izdvojila sredstva u iznosu od 35.854 KM za potrebe rekonstrukcije mokrog čvora/sanitarnih prostorija u Srednjoškolskom centru „28.juni“ u Istočnom Novom Sarajevu.

Krajem jula 2018. godine, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić i direktor firme “Marvel”, Savo Lalović, su potpisali ugovor o izgradnji druge faze pozorišta. Načelnik Ćosić izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom o završnoj fazi izgradnje pozorišta i najavio da će firma “Marvel”, koja je već izgradila nekoliko javnih objekata na području Republike Srpske, u roku od 150 dana završiti radove.

Krajem jula 2018. godine završni su radovi na proširenju Doma zdravlja u Istočnom Novom Sarajevu za novih 1000 kvadratnih metara, i obnovljena fasada na postojećem objektu.

U progresu je izgradnja i sanacija i asfaltiranje brojnih novih saobraćajnica i kružnih tokova kroz opštinu.

Neki od projekata započetih ili završenih u 2019. godini su:

  • Asfaltiranje lokalnih saobraćajnica u naselju Miljevići.
  • Završeno asfaltiranje i ocrtavanje parking prostora u Bloku I, ulica Spasovdanska.
  • Započeta  rekonstrukcija ulice Đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića u dužini od 270 metara (od apoteke „Beladona“ do objekta „Elektrodistribucije“).
  • Asfaltirana ulica Hilandarska, Blok 10- asfaltiranji parking prostora i dio pješačkih staza.
  • Asfaltirana ulica Boriše Starovića i pripadajućeg parkinga.

 

U toku 2020. godine asfaltirane su:

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!