Djelimično ispunjeno

Prva transverzala – po dionicama

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Ekonomija

Prva transverzala: Završiti dio od Kranjčevićeve ulice do Ulice Braće Begić; završiti dio od Šipa do tunela Kobilja Glava; završiti tunel Kobilja Glava i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na dionici od Ulice Braće Begić do Šipa.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022.

Trenutno postoje dva gradilišta na trasi buduće Prve transferzale, jedno u naselju Šip, na kojem se izvode određeni radovi, a drugo na potezu od Kranjčevićeve ulice do Ulice Braće Begić, čija gradnja je obustavljena u maju 2021. godine.

Istinomjer je ranije pisao da je  ministar saobraćaja KS-a Adnan Šteta, nakon što je preuzeo mandat, krajem januara 2021. godine govorio da su radovi dionici Prve transverzale u naselju Šip u završnoj fazi, što su tada demantovale fotografije sa terena. Također, navedena dionica je neupotrebljiva dok se ne izgradi tunel Kobilja Glava. Prethodna Vlada KS-a, na čelu sa Marijom Nenadićem, krajem decembra 2020. godine najavljivala je da bi izvođači radova na izgradnji tunela Kobilja Glava mogli početi sa građenjem već u martu ove godine. U međuvremenu, početkom januara 2021. godine došlo je do promjene vlasti u ovom kantonu, a novi ministar saobraćaja Adnan Šteta dao je novi rok za početak radova, a to je ljeto ove godine.

Također, osim ove dionice Prve transverzale, trenutno se izvode radovi na dionici Kranjčevićeva – Braće Begića, ali samo u jednom dijelu, jer nisu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

Trenutno tu imamo otvorene radove na cca 140 metara, koje ćemo produžiti kako budu pristizale građevinske dozvole i za daljne etape. Na Prvoj transverzali se nalazi treće gradilište, čije otvaranje očekujemo ovog ljeta, a radi se o tunelu Kobilja Glava dužine 650 metara sa dvije cijevi.

Adnan Šteta, 20. 1. 2021.

U izvještaju o realizaciji sporazuma o Principima i mjerama djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022, iz kantonalne Vlade su naveli:

Dio Šip do ulaznog portala tunela Kobilja Glava se završava do septembra ove godine. Dio od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić- počeli radovi do P7 profila. Obezbijeđen je izvođač, čeka se općina Centar za rješavanje predmeta IP koji su u njihovoj nadležnosti, kao i sud za tri predmeta koja su na sudskom odlučivanju. Tunel Kobilja Glava završene pretkvalifikacije, EBRD zajedno sa konsultantima rade na finaliziranju ponuda i odabira izvođača radova za izgradnju tunela.

Vlada KS, Realizacija mjera za januar – mart 2021. godine 

Sredinom aprila 2021. godine, tokom obilaska gradilišta, ministar Šteta je rekao kako se na Prvoj transverzali očekuje pet mjeseci intenzivnih radova.

Krajem ljeta počinjemo sa bušenjem tunela, a do jeseni očekujemo završetak radova na dionici 2: Bare – Tunel Kobilja Glava. Za sutra je planiran početak bušenja šipova za potputnjak Šip, nakon čega će se pristupiti izgradnji.

Adnan Šteta, 16. 4. 2021.

Ipak u maju 2021. godine radovi na dijelu I transferzale kod Kranjčevićeve ulice su obustavljeni, a o tome je detaljno pisao Istinomjer.

Radovi se izvode manjom dinamikom na dionici u naselju Šip koja vodi do budućeg tunela Kobilja glava, za čiju gradnju se još uvijek očekuje raspisivanje tendera. O kašnjenju na realizaciji ovog projekta Istinomjer je pisao u julu 2021. godine.


U novembru je asfaltirana cesta koja povezuje naselje Šip i budući tunel Kobilja glava. Izgradnja tunela započela je krajem jula 2022. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!