Provođenje aktivnosti za skraćenje listi čekanja

| Partija: | Oblast:

Provođenje aktivnosti za skraćenje listi čekanja i veću efikasnost zdravstvenog dijagnosticiranja i tretmana bolesnika;

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kratko obrazloženje

U junu 2019. godine Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo započelo je određene aktivnosti kada je upitanju nabavka dodatne dijagnostičke opreme za JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS.

Dugo obrazloženje

Posredstvom resornog ministarstva, Opća bolnica “Prim.dr Abdulah Nakaš” ustupila je JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo na korištenje digitalni mamograf, a riječ je o radiološkom aparatu koji služi za rano otkrivanje karcinoma dojke i njenih drugih oboljenja.

I na ovoj vrsti solidarnosti resorno ministarstvo će insistirati u svom daljem radu i kada su u pitanju i druge zdravstvene ustanove, a sve u cilju poboljšanja zdravlja naših građana, te nastojanja da zdravstveni sistem bude bolji, kvalitetniji, efikasiniji i ekonomičniji.

Amela Sofić, Ministrica zdravstva KS, 03.06.2019.

Ministarstva zdravstva i finasija KS obezbijedili su sredstva u iznosu od 19.000 KM za demontažu mamografa iz prostorija Opće bolnice, kao i za troškove transporta i montaže u prostorije Zavoda za žene i materinstvo KS .

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS 10.07.2019. godine izvršena je primopredaja mamografa te četiri ultrazvučna aparata.

Riječ je visokorezolutnim ultrazvučnim aparatima za potrebe radiološke i ginekološke službe Zavoda. Istovremeno je i reinstaliran digitalni mamograf iz Opće bolnice u ovu ustanovu, uz pomoć kojeg će sada biti omogućena kvalitetnija mamografija pacijenticama i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Aparat je neophodan za dijagnostiku i rano otkrivanje oboljenja dojke, osobito karcinoma. Za nabavku ultrazvučnih aparata iz budžeta Ministarstva zdravstva je izdvojeno oko 260.000 KM, a za reinstalaciju digitalnog mamografa izdvojeno je 20.000 KM iz budžeta Ministarstva finansija ” 

Amela Sofić, 10.07.2019.

 

Inače, mamografija je neophodna dijagnostička metoda u skriningu karcinoma dojke koji je prvi po oboljevanju i smrtnosti kod žena u svijetu. Dijagnostička oprema koju je dobio Zavod trebala bi reducirati liste čekanja i omogućiti pravovremene preglede za pacjentice koje su do sada mjesecima čekale na ovaj pregled, obzirom da će “mamograf raditi u dvije smjene kako bi bio maksimalno na usluzi pacijenticama svih dobnih skupina”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi