Propisivanje naplate korištenja prirodnih resursa

| Partija: | Oblast:

„Dosljedno propisati i naplatiti korištenja prirodnih resursa, uključujući crpljenje vode u komercijalne svrhe i jasno razdvojiti upotrebu tehničke od pitke vode“, navodi se u ekspozeu.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kratko obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade KS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

Krajem oktrobra usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesiji. Novim nacrtom zakona o koncesijama u KS predviđeno je rješenje za uvođenje u sistem svih subjekata koji eksploatišu vodu, u odnosu na količinu koja se crpi neki će biti obvezani koncesijom, manji potrošači ugovorima o korištenju, a detalji će se rješavati posebnom uredbom koja će biti donesena nakon usvajanja zakona. Vrše se intenzivno aktivnosti nadzora nad obavezama koje imaju korisnici koncesija u ovoj obavezi. 

S obzirom na to da se izmjenama Zakona predviđa i načini naplate korištenja vode, ovo obećanje Edina Forte ocijenit ćemo kao započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi