Ispunjeno manjim dijelom

Promocija značaja imunizacije;

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Zdravstvo

Promocija značaja imunizacije;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

U cilju jačanja Programa obavezne imunizacije, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS i uz podršku UNICEF BIH Ureda “dizajniran je Kalendar imunizacije, kao podsjetnik mladim majkama i roditeljima o vakcinalnom statusu njihovog djeteta, kao i zakonskoj obavezi o vakcinisanju novorođene djece”.

U ovu praktičnu formu roditelji/staratelji i zdravstveni radnici upisuju datume aplikacija vakcina i slijedeće zakazane termine za vakcinisanje njihove djece. Ova forma Kalendara imunizacije biće distribuirana mladim majkama po rođenju djeteta, počev od mjeseca jula. Ovo je samo jedna od aktivnosti kojima se nastoji ojačati Program obavezne imunizacije u Kantonu Sarajevo, posebno u svjetlu još uvijek aktuelne epidemije morbilla/ospica i obaveze da se poveća obuhvat vakcinisanjem za sve dječije preventabilne bolesti, koji je posljednjih godina u Kantonu bio prilično nizak.

Ministarstvo zdravstva KS, 25.06.2019.

Zbog povećanog broja oboljelih od morbila, 14.03.2019. godine Ministarstvo zdravstva uputilo je poziv roditeljima/starateljima da vakcinišu svoju djecu te je naloženo svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo da se intenzivira provođenje mjera u skladu sa zakonskim obavezama i Planom eliminacije morbila i Vodičem za nadzor nad morbilima.

Također, programom rada Skupštine KS predviđeno je unapređenje Programa obavezne imunizacije u Kantonu Sarajevo.

Zastupnik Aljoša Čampara na Šestoj radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj dana 26.03.2019. godine, u okviru tačke Dnevnog reda “Poslanička/zastupnička pitanja, inicijative i odgovori”, a u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo pokrenuo je zastupničku “inicijativu za donošenja PROPISA o zabrani upisa djece u vrtiće i osnovne škole u KS za djecu koja nisu vakcinisana”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!