Ispunjeno manjim dijelom

Programi liječenja rijetkih bolesti

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Zdravstvo

Obezbijediti posebne programe za liječenje rijetkih bolesti, pogotovo kod djece;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Krajem septembra 2019. godine Upravni odbor ZZO Kantona Sarajevo usvojio je “Program za finansiranje dijagnostike i liječenja teško oboljele djece do 18 godina s područja Kantona Sarajevo”, kojeg su izradili Ministarstvo zdravstva KS i Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Inicijalna sredstva u vrijednosti milion KM, kako je pojašnjeno, osigurana su prvenstveno za liječenje ove djece van Kantona Sarajevo, u Federaciji BiH, BiH i inostranstvu.

Ovo je interventna aktivnost kako bi se premostili postojeći zatečeni nedostaci u pružanju zadravstvene zaštite ovoj populaciji. Naša vizija je obezbijediti sve potrebe uslove da se najmlađi stanovnici našeg Kantona mogu liječiti ovdje.

Ministrica zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo, Amela Sofić, 17.09.2019.

Kako je pojasnila Sofić, za procjenu upućivanja ove djece na liječenje van Kantona Sarajevo bit će nadležan tim ljekara stručnjaka iz relevantnih medicinskih oblasti u skladu sa pravilima dobre liječničke prakse.

Također, uspostavljanjem Programa za finansiranje dijagnostike i liječenja teško oboljele djece u Kantonu Sarajevo “neophodne su izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2019. godinu”, obzirom da u pomenutom finansijskom planu do sada nije postojala kao posebna pozicija „Finansiranje dijagnostike i liječenja teško oboljele djece“.

Uvođenjem ovog programa djeca Kantona Sarajevo će dobiti priliku za liječenje i drugih teških bolesti, a koje se ne provode kroz vetikalne programe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. Biće uspostavljeni precizni kriteriji i angožavani najbolji stručnjaci iz svojih oblasti kako bi se spriječila svaka neregularnost u liječenju djece. Upravni odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS je donio Program liječenja teško oboljele djece izvan Kantona Sarajevo.

Vlada KS, saopćenje, 30.09.2019.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!