Ispunjeno manjim dijelom

Prilagođavanje vozila javnog gradskog prijevoza osobama sa invaliditetom

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Socijalna politika

Prilagođavanje vozilima javnog gradskog prijevoza osobama sa invaliditetom;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Krajem juna mjeseca ove godine, Forto i ministar saobraćaja u Vladi KS, Adnan Šteta obišli su trolejbuski depo KJKP Gras, te tom prilikom najavili raspisivanje tendera za nove trolejbuse:

Upoznali smo osoblje koje radi na održavanju trolejbusa. Oni ne kriju svoje zadovoljstvo i imaju odlične ideje kako da uvedemo u saobraćaj nove trolejbuse za koje ćemo raspisati tender za nekoliko dana.

Edin Forto, 25.06.2019.

Kako je i najavljeno, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je 17.07.2019. godine objavila međunarodni tender za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa, a ukupan iznos planirane nabavke je 15 miliona eura.

Tom prilikom, resorni ministar Šteta je izjavio:

Novi trolejbusi će uveliko olakšati funkcionalnost javnog prevoza u Kantonu. Kako smo i obećali, Sarajevo će dobiti moderene trolejbuse kakvi se mogu vidjeti u gradovima širom svijeta.

Adnan Šteta, 17.07.2019.

Nakon što je objavljen tender za nabavku 25 novih trolejbusa za Kanton Sarajevo, Vlada KS je na nastavku 33. sjednice održane 15.08.2019. godine “utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu  između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD-a za realizaciju Projekta „Javni prevoz Sarajevo“.

Obzirom da se Ugovorom o zajmu formalno zadužuje Federacija BiH, dok se novac za nabavku prosljeđuje Kantonu Sarajevo kao krajnjem dužniku, na dnevnom redu 8. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazane za 20. i 21. novembar 2019. godine našao se Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciji Projekta Javni prijevoz Sarajevo, te je isti i dobio podršku ovog zakonodavnog tijela.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!