Ispunjeno manjim dijelom

Povoljan ambijent za zapošljavanje mladih

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Socijalna politika

Usvajanje seta mjera, koje će stvoriti povoljan ambijenta za zapošljavanje mladih.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u decembru 2019. godine usvojila odluku kojim se sva ministarstva, ustanove i institucije obavezuju da u roku od šest mjeseci prođu proces akreditovanja za dugoročno volontiranje i time otvore svoja vrata kako bi svi mladi u Kantonu Sarajevo mogli bez problema steći radno iskustvo.

Zakonom o volontiranju volonterska praksa je izjednačena sa radnim iskustvom i cilj je da se mladim ljudima omogući da lako mogu steći neophodno iskustvo i znanje koje će se ravnopravno vrednovati pri zapošljavanju u privatni i javni sektor.

Resorni ministar Malik Garibija ističe da se na ovaj način rješava pitanje dvostruke prepreke koji mladi imaju pri zapošljavanju, gdje se često diskvalificiraju zbog nedostatka radnog iskustva, iako nemaju mogućnost steći to iskustvo ili imaju iskustvo, ali im se godine provedene u volontiranju ne priznaju.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje imamo oko 13.000 nezaposlenih osoba do 30 godina, a čak 6.460 njih nema nikakvo radno isksutvo. Ti ljudi nemaju šansu na tržištu rada, diskvalifikovani su u startu zbog neposjedovanja radnog iskustva. S druge strane, nažalost, radno iskustvo se do sada najčeše sticalo samo ako imate poznanstvo ili ako vam se omogući da postanete dio pripravničkih programa. Radno iskustvo ne smije biti privilegija, ono mora biti pravo zagarantovano svima i to je upravo ono što sada omogućavamo u Kantonu Sarajevo.

Malik Garibija, 20. decembar 2019.

U decembru 2019. godine, Skupština KS je održala i tematsku sjednicu na kojoj je usvojeno 16 mjera za poboljšanje statusa mladih u Kantonu Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!