Djelimično ispunjeno

Povećanje izdvajanja za festivale

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Obrazovanje

Povećanje izdvajanja za festivale, muzičku i scensku umjetnost.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

U odgovoru na upit Istinomjera, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo navodi da su tokom 2019. godine podržali 36 tradicionalnih festivala i programa kulture.

Vezano za muzičko-scensku djelatnost, koju, najvećim dijelom nose javne ustanove, sarajevska pozorišta, MESS i Sarajevska filhramonija i za koja se izdvaja najveći novčani iznos, potrebno je napomenuti da je Ministarstvo kulture i sporta KS podržalo tradicionalne festivale i programe kulture, uglavnom u većem iznosu od prethodnih, kao i brojne druge projekte u oblasti kulture i umjetnosti.

Ministarstvo kulture i sporta KS, 18.09.2019.

I dok je u Budžetu Kantona Sarajevo 2015. i 2016. godinu izdvojeno  144.200 KM za sufinansiranje dokumentarnog, kratkog igranog i niskobudžetnog dugometražnog igranog filma iznosila , te 381.900 KM za podršku projektima iz oblasti kulture, u budžetima za 2017. i 2018. godinu ta sredstva su povećana na 500.000 KM i 653.900 KM. U Budžetu KS za 2019. godinu došlo je do povećanja ovih iznosa, pa je izdvojeno 560.000 KM za sufinansiranje dokumentarnog, kratkog igranog i niskobudžetnog dugometražnog igranog filma iznosila , te  732.900 KM za podršku projektima iz oblasti kulture.

Ministarstvo kulture i sporta KS je između ostalog pružilo podršku festivalima kao što je Garden of Dreams koji je održan krajem juna 2019. godine, a u čijoj je realizaciji pored ovog ministarstva sudjelovala i Turistička zajednica KS, te Ministarstvo privrede KS.

Pored pomenutog festivala izdvojena su sredstva i za Jazz festival, Baletfest, Festival omladinskog filma, Festival bajke, Festival dječije umjetnosti, Festival ulične umjetnosti, Bookstan, Dani arhitekture, Sarajevo Beer festival itd.

U dokumentu Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu koji je Vlada KS objavila u oktobru 2019. godine navodi se:

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo pored finansiranja pozoriša kojima je osnivač Kanton Sarajevo sufinansira i rad nevladinih organizacija koje organiziraju festivale, koncerte i pozorišne predstave. Za ove namjene izdvaja se i najveći iznos sredstava u budžetu Ministarstva.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!