Nije započeto

Poticanje konkurentnosti privrede kroz stimulativnu poresku politiku

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Poticanje konkurentnosti privrede kroz stimulativnu poresku politiku.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Na sjednici održanoj 1.6.2023. godine Vlada FBiH usvojila je smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za period od 2024. do 2026. godine. U saopćenju Vlade se, između ostalog, navodi da će se, u svrhu zaštite radnih mjesta, potencirati eforma opterećenja rada kroz izmjene pravnog okvira poreza na dohodak i obaveznih doprinosa. U narednom periodu planirano je iznalaženje novih prijedloga koji će uzeti u obzir preliminarne analize uticaja pomenutih propisa na zaposlenike, poslodavce i budžete u FBiH. Porezne politike u srednjoročnom periodu, navodi se u Smjernicama, trebale bi promovirati održiv i inkluzivan rast u cijeloj Federaciji s fokusom na zaštitu radnih mjesta, povećanje produktivnosti poslovnih subjekata i smanjenje ili ukidanje troškova, naknada i taksi koje opterećavaju privrednu aktivnost.

Vlada FBiH je na 7. sjednici, održanoj 4.7.2023. godine, usvojila Dokument okvirnog budžeta FBiH za period od 2024. do 2026. godine. U saopćenju Vlade se navodi da će u narednom srednjoročnom periodu naglasak poreznih politika biti na iznalaženju rješenja koja podržavaju održiv i inkluzivan razvoj Federacije BiH. Iz Vlade dodaju da će se mjere fiskalne politike u periodu 2024-2026. temeljiti na izmjenama poreznih politika i donošenju novih javnih politika vezanih uz smanjenje opterećenja rada, suzbijanje neformalne ekonomije, administrativno unapređenje pružanja javnih usluga, kontinuirano unapređenje koordinacije i fiskalne odgovornosti između svih nivoa vlasti u Federaciji.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!