Nije započeto

Poticanje konkurentnosti privrede kroz stimulativnu poresku politiku

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Poticanje konkurentnosti privrede kroz stimulativnu poresku politiku.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Nakon imenovanja Vlade FBiH federalni premijer Nermin Nikšić najavio je donošenje “seta fiskalnih zakona”, koji obuhvata zakon o doprinosima, zakon o porezu na dohodak i zakon o minimalnoj plati. I krajem jula 2023. godine iz Vlade FBiH je saopćeno da će u najkraćem roku uputiti u parlamentarnu proceduru set fiskalnih zakona, koji se tiču rasterećenja privrede. Međutim Vlada FBiH u prvoj godini mandata nije uputila ovaj set u proceduru. 

Kako je Istinomjer ranije pisao, Prijedlog zakona o doprinosima FBiH napravljen je još u mandatu prethodne Vlade FBiH 2021. godine, ali je povučen s dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Isto se desilo i 2022. godine s Prijedlogom zakona o porezu na dohodak Federacije BiH, kojim je bilo predviđeno oporezivanje toplog obroka, regresa i drugih dodataka na platu. 

Na sjednici održanoj 1.6.2023. godine Vlada FBiH usvojila je smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za period od 2024. do 2026. godine. U saopćenju Vlade se, između ostalog, navodi da će se, u svrhu zaštite radnih mjesta, potencirati reforma opterećenja rada kroz izmjene pravnog okvira poreza na dohodak i obaveznih doprinosa. U narednom periodu planirano je iznalaženje novih prijedloga koji će uzeti u obzir preliminarne analize uticaja pomenutih propisa na zaposlenike, poslodavce i budžete u FBiH. Porezne politike u srednjoročnom periodu, navodi se u Smjernicama, trebale bi promovirati održiv i inkluzivan rast u cijeloj Federaciji s fokusom na zaštitu radnih mjesta, povećanje produktivnosti poslovnih subjekata i smanjenje ili ukidanje troškova, naknada i taksi koje opterećavaju privrednu aktivnost.


Vlada Federacije BiH donijela je u decembru 2023. godine uredbu o isplati pomoći radnicima od strane poslodavca, a bez obaveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa,i u maksimalnom iznosu do 2.520 KM. Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši, s tim da ukupan iznos ne može preći 2.520 KM, a omoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom.

Kako je navedeno iz Vlade, ova Uredba je donesena s ciljem prevazilaženja trenutne situacije i stvaranja pretpostavki za usvajanje novog seta fiskalnih zakona. Uredba je na snazi do 30.6.2024. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!