Pooštrena kontrola i nadzor rada centra za socijalni rad

| Partija: | Oblast:

Pooštrena kontrola i nadzor rada centra za socijalni rad u postupcima konfliktnih razvoda i ostvarivanje kontakata djece sa roditeljima i srodnicima, u cilju zaštite prava djeteta.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kratko obrazloženje

U proteklom periodu Vlada KS provodila je određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

Početkom oktobra 2019. godine, prema izvještajima sa zvanične stranice Vlade Kantona Sarajevo, osigurana su sredstva za zapošljavanje 31 stručnog radnika u Centru za socijalni rad. 

Godinama su ljudi odlazili u penziju ili napuštali Centar bez da je rađeno na popunjavanju radnih mjesta. Umjesto toga, odobravali su se ugovori na određeno po kojima su uposlenici radili jedan period, pa su se pravile pauze po nekoliko mjeseci. Usljed diskontinuiteta padao je kvalitet rada i Centar nije mogao adekvatno odgovoriti zahtjevima korisnika. Na terenu smo zatekli stanje u kom cijela služba u jednoj općini spadne na jednog jedinog socijalnog radnika. Mi sada popunjavamo najveće nedostatke, osiguravamo stabilnost i pravimo osnovu za unapređenje rada Centra za socijalni rad.

Malik Garibija, oktobar 2019

Novo rukovodstvo Centra za socijalni rad izvršilo je interne preraspodjele sredstava i osiguralo uštede, prilagodilo sistematizaciju i uz podršku Vlade omogućilo da se napravi ovaj dugo očekivani potez. Važno je napomenuti da Centar za socijalni rad čak ni nakon ovoga neće imati dovoljan broj stručnih radnika da zadovolji minimalne uslove propisane federalnim standardima.

Obzirom da se upošljavanjem novih stručnih radnika u Centar za socijalni rad stvaraju uslovi za bolje funkcionisanje ove ustanove, Istinomjer će dati ocjenu započeto

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi