Ispunjeno manjim dijelom

Pooštrena kontrola i nadzor rada Centra za socijalni rad

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Socijalna politika

Pooštrena kontrola i nadzor rada Centra za socijalni rad u postupcima konfliktnih razvoda i ostvarivanje kontakata djece sa roditeljima i srodnicima, u cilju zaštite prava djeteta.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Početkom oktobra 2019. godine, prema izvještajima sa zvanične stranice Vlade Kantona Sarajevo, osigurana su sredstva za zapošljavanje 31 stručnog radnika u Centru za socijalni rad. 

Godinama su ljudi odlazili u penziju ili napuštali Centar bez da je rađeno na popunjavanju radnih mjesta. Umjesto toga, odobravali su se ugovori na određeno po kojima su uposlenici radili jedan period, pa su se pravile pauze po nekoliko mjeseci. Usljed diskontinuiteta padao je kvalitet rada i Centar nije mogao adekvatno odgovoriti zahtjevima korisnika. Na terenu smo zatekli stanje u kom cijela služba u jednoj općini spadne na jednog jedinog socijalnog radnika. Mi sada popunjavamo najveće nedostatke, osiguravamo stabilnost i pravimo osnovu za unapređenje rada Centra za socijalni rad.

Malik Garibija, oktobar 2019.

Novo rukovodstvo Centra za socijalni rad izvršilo je interne preraspodjele sredstava i osiguralo uštede, prilagodilo sistematizaciju i uz podršku Vlade omogućilo da se napravi ovaj dugo očekivani potez. 

U dokumentu Vlade KS “Izvještaj rada Vlade Kantona Sarajevo, decembar 2018 – januar 2020” navodi se da je  uposlen 31 stručni saradnik u Centar za socijalni rad, kao i da su angažovani zaštitari za Centar za socijalni rad.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!