Započeto

Politička podrška uspostavi nezavisnog, snažnog i učinkovitog pravosuđa

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Pravna država

Politička podrška uspostavi nezavisnog, snažnog i učinkovitog pravosuđa, oslobođenog utjecaja i kontrole politike i interesnih grupa.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na 11. sjednici održanoj 11.5.2023. godine Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine koji je u septembru 2023. godine usvojen i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovaj Prijedlog zakona naglašava načela integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTV-a BiH.

Kako su za Istinomjer u januaru 2024. godine pojasnili iz Ministarstva pravde BiH, Strategija za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini (SRSP u BiH), Akcioni plan (AP) i Pregled pokazatelja za period 2023.-2027.godina dostavljeni su Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje. Jedan od ciljeva Strategije je jačanje i održavanje nezavisnosti i usklađenosti te odgovornosti i transparentnosti  u radu pravosudnog sistema.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!