Djelimično ispunjeno

Podrška privredi

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Ekonomija

Unaprijeđenje programa podrške privredi, kroz provođenje programa subvencioniranja kreditnih linija za investicije, pokretanje proizvodnje i očuvanje likvidnosti, u skladu s budžetskim mogućnostima.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Tokom mandata Vlade KS, Ministarstvo privrede realizovalo je sljedeće:

 • Na temelju dostavljenih projekata općina, potpisani su ugovori s općinama o sufinansiranju izgradnje industrijskih/poslovnih zona, u ukupnom iznosu od 2,43 miliona KM. Sredstva se općinama doznačavaju na temelju dostavljenih “situacija”, tj. po izvršenom poslu.
 • U okviru Programa poticaja male privrede, kreiran je “Program unapređenja institucijske preduzetničke infrastrukture”. Raspisan je javni poziv i izvršen odabir 3 korisnika s 5 projekata, koji su ispunili uvjete Komisije.
 • Pokrenuta inicijativa i održan preliminarni sastanak za formiranje radne grupe (predstavnici ministarstva, zastupnici, eksperti) za pripremu nacrta zakona o javno privatnom partnerstvu.
 • Kreiran je i program podrške novoosnovanim startup-firmama, u iznosu od 200.000 KM. Izvršena je javna prezentacija programa, raspisan javni poziv i izvršen izbor korisnika. Kreiran je i program od 860.00 KM za podršku omladinskim startapima (aplikanti do 35 godina), objavljen javni poziv, izvršen izbor korisnika i završena preduzetnička edukacija za 80 korisnika, izvršen izbor 55 korisnika poticaja i donesena odluka na Vladi o finansiranju (26.12.2019.).
 • Pripremljen je nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o koncesijama, usvojen je i na Vladi i na Skupštini, prošao je kroz javnu raspravu i u fazi je pripreme prijedloga zakona.
 • Program poticaja za unapređenje IT preduzetništva, kroz edukacije i zapošljavanja 30 mladih u IT-industriji, raspisan je javni poziv, izbrani korisnici i dodijeljena sredstva. Program podrške IT industriji kroz podršku formalnom obrazovanju i zapošljavanju – finansirana školarina 150 studenata na smjeru “Razvoj softvera”. Ukupno obuhvaćeno 180 korisnika-polaznika.
 • Kroz Program unapređenja rada obrtnika podržana 4 projekta Obrtničke komore KS. Kroz Program zapošljavanja mladih odobrena subvenciju edukacije i zapošljavanja mladih u obrtima (javni poziv objavljen, proces izbora okončan, 25 obrta korisnici). Kroz Program subvencioniranja starih zanata obuhvaćeno više od 250 malih obrtnika. Pokrenuta inicijativa za smanjenje nameta za otvaranje obrta (s 80 na 40 KM).
 • Uspostavljen kontakt i održan sastanak s udruženjem freelancera u BiH, dogovoreno dostavljanje prijedloga za uvrštavanje projekata u program podrške maloj privredi za 2020. godinu.
 • Podrška starim zanatima provedena je prvenstveno kroz implementaciju Programa podrške starim zanatima, te kroz programe poticaja male privrede i zapošljavanja mladih, kroz 3 programske linije podržava se razvoj zanata.

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Haris Bašić potpisao je 18.11.2019. godine ugovore o dodjeli poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede u 2019. godini sa 60 korisnika, koji su ispunili uvjete javnog poziva i provedene procedure. Ukupan iznos odobrenih sredstava iz ovog Programa, kako je saopćeno “veći je od milion KM”.

S obzirom da ističe četverogodišnji program poticaja za malu privredu, naredni period je prilika da se načine dodatne izmjene i unapređenja pri kreiranju novog četvorogodišnjeg programa, te da se analizira prethodni period, procijeni dosadašnji učinak izdvajanja, a s ciljem pojačanog nadzora nad utroškom i precizniju procjenu učinka dodijeljenih sredstava.

Haris Bašić, Ministar privrede KS, 18.11.2019.

Inače, program je obuhvatio deset vrsta podrške: “subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima (devet odobrenih zahtjeva), unapređenje institucijske preduzetničke infrastrukture (šest), poticaj u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete (tri), unapređenje rada udruženja obrtnika (četiri), stari zanati – subvencija troškova nabavke osnovnog materijala i alata (sedam), poticaj novoosnovanim subjektima male privrede (sedam), poticaj razvoja ženskog preduzetništva (sedam), poticaj za unapređenje IT preduzetništva (osam), pružanje stručne i savjetodavne pomoći za subjekte male privrede (osam), te podrška razvoju kreativne industrije (dva)”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


  Pitajte Istinomjer!