Podrška privredi

| Partija: | Oblast:

Unaprijeđenje programa podrške privredi, kroz provođenje programa subvencioniranja kreditnih linija za investicije, pokretanje proizvodnje i očuvanje likvidnosti, u skladu s budžetskim mogućnostima obećanje je iz ekspozea Edina Forte, premijera KS.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kratko obrazloženje

Zabilježene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Haris Bašić potpisao je 18.11.2019. godine ugovore o dodjeli poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede u 2019. godini sa 60 korisnika, koji su ispunili uvjete javnog poziva i provedene procedure. Ukupan iznos odobrenih sredstava iz ovog Programa, kako je saopćeno “veći je od milion KM”.

S obzirom da ističe četverogodišnji program poticaja za malu privredu, naredni period je prilika da se načine dodatne izmjene i unapređenja pri kreiranju novog četvorogodišnjeg programa, te da se analizira prethodni period, procijeni dosadašnji učinak izdvajanja, a s ciljem pojačanog nadzora nad utroškom i precizniju procjenu učinka dodijeljenih sredstava.

Haris Bašić, Ministar privrede KS, 18.11.2019.

Inače, program je obuhvatio deset vrsta podrške: “subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima (devet odobrenih zahtjeva), unapređenje institucijske preduzetničke infrastrukture (šest), poticaj u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete (tri), unapređenje rada udruženja obrtnika (četiri), stari zanati – subvencija troškova nabavke osnovnog materijala i alata (sedam), poticaj novoosnovanim subjektima male privrede (sedam), poticaj razvoja ženskog preduzetništva (sedam), poticaj za unapređenje IT preduzetništva (osam), pružanje stručne i savjetodavne pomoći za subjekte male privrede (osam), te podrška razvoju kreativne industrije (dva)”.

Početkom marta ove godine Ministarstvo privrede KS održalo je raspravu o Prijedlogu odluke o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje i investiranje i rokovima za podnošenje zahtjeva za 2019. godinu. Tada je saopćeno da planirana budžetska sredstva za subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje “iznose 4.300.000 KM”.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi