Ispunjeno manjim dijelom

Podrška institucijama kulture bez državnog staranja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Obrazovanje

Stabilna podrška institucijama kulture bez državnog staranja koje su prethodno bile javne ustanove.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Zineta Bogunić i povjerenik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Nermin Muzur posjetili su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine 29. maja 2019. godine, gdje su sa direktorom muzeja, Mirsadom Sijarićem razgovarali o trenutnim i budućim projektima, finansiranju ove institucije, ali i boljoj poziciji Zemaljskog muzeja u turističkoj ponudi Kantona Sarajevo.

Tom prilikom predstavnici Vlade KS istakli su da će “kao kapitalnu investiciju, iz budžeta obezbijediti nedostajuća sredstva za unutrašnje uređenje” postavke paviljona Prahistorije, a  Elmedin Konaković naglasio je da je planirano i “povećanje tranše koju Kanton Sarajevo preko Ministarstva kulture i sporta daje Muzeju”.

Zemaljski muzej je naše zajedničko blago. Drago mi je čuti da ga sve više posjećuju učenici i turisti iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona, da polako vraća svoj sjaj i mi ćemo svakako u tome biti ozbiljna podrška. Ovo je poseban turistički potencijal Sarajeva i naš zajednički interes je ulagati u njega.

Elmedin Konaković, 29.05.2019.

Pored toga najavljen je i projekat obnove botaničke bašte koja je dio kompleksa Zemaljskog muzeja, a Kanton Sarajevo trebao bi “biti aktivan partner u pokretanju i finansiranju uređenja i ovog dijela Zemaljskog muzeja BiH”.

U dokumentu “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu” koji je objavila Vlada KS u julu 2019. godine navodi se:

Javne ustanove kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, osnovane zakonima Republike Bosne i Hercegovine u koje spada Zemaljski muzej, Historijski muzej, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Umjetnička galerija BiH, a koje još nisu riješile svoj pravni status jer Parlament BiH nikada nije donio odluku o njihovom daljem statusu, nastavile su svoj rad zahvaljujući stalnoj finansijskoj podršci Ministarstva kulture i sporta KS.

Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu

U Rebalansu Budžeta KS za 2019. godinu predloženo je uvećanje finansijskih sredstava za ove namjene u iznosu od 300.000 KM, pa će tako sve pomenute ustanove dobiti po “40.000 KM uvećana sredstva u 2019. godini, a Zemaljski muzej BiH će uvećati finansijsku dotaciju u ovoj godini za 100.000 KM”.

U dokumentu Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu koji je Vlada KS objavila u oktobru 2019. godine navodi se:

Javne ustanove kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, osnovane zakonima Republike Bosne i Hercegovine u koje spadaju Zemaljski muzej, Historijski muzej, Muzej književnostii pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH,Umjetnička galerija BiH, a koje još nisu riješile svoj pravni status jer Parlament BiH nikada nije donio odluku o njihovom daljem statusu, nastavile su svoj rad zahvaljujući stalnoj finansijskoj podršci Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. U Rebalansu Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu predloženo je uvećanje finansijskih sredstava za ove namjene u iznosu od 300.000 KM, čime se pospješuje materijalni položaj ovih institucija kulture.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!