Podrška institucijama kulture bez državnog staranja

| Partija: | Oblast:

Stabilna podrška institucijama kulture bez državnog staranja koje su prethodno bile javne ustanove.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Kratko obrazloženje

Vlada Kantona Sarajevo obećala je da će obezbijediti potrebna sredstva za određene projekte u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Dugo obrazloženje

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Zineta Bogunić i povjerenik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Nermin Muzur posjetili su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine 29. maja 2019. godine, gdje su sa direktorom muzeja, Mirsadom Sijarićem razgovarali o trenutnim i budućim projektima, finansiranju ove institucije, ali i boljoj poziciji Zemaljskog muzeja u turističkoj ponudi Kantona Sarajevo.

Tom prilikom predstavnici Vlade KS istakli su da će “kao kapitalnu investiciju, iz budžeta obezbijediti nedostajuća sredstva za unutrašnje uređenje” postavke paviljona Prahistorije, a  Elmedin Konaković naglasio je da je planirano i “povećanje tranše koju Kanton Sarajevo preko Ministarstva kulture i sporta daje Muzeju”.

Zemaljski muzej je naše zajedničko blago. Drago mi je čuti da ga sve više posjećuju učenici i turisti iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona, da polako vraća svoj sjaj i mi ćemo svakako u tome biti ozbiljna podrška. Ovo je poseban turistički potencijal Sarajeva i naš zajednički interes je ulagati u njega.

Elmedin Konaković, 29.05.2019.

Pored toga najavljen je i projekat obnove botaničke bašte koja je dio kompleksa Zemaljskog muzeja, a Kanton Sarajevo trebao bi “biti aktivan partner u pokretanju i finansiranju uređenja i ovog dijela Zemaljskog muzeja BiH”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi