Ispunjeno manjim dijelom

Podrška informatičkom opismenjavanju u KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Obrazovanje

Podrška informatičkom opismenjavanju u KS.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Organizovana je dodatna nastava iz predmeta informatika za učenike osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo, a nastava sadrži teme iz oblasti programiranja koje su samo djelomično obuhvaćene ili uopće nisu obuhvaćene programom predmeta informatika.

U dokumentu Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu koji je Vlada KS objavila u oktobru 2019. godine navodi se:

U okviru Programa poticaja maloj privredi, kreiran je Program poticaja za unapređenje IT preduzetništva, u iznosu 300.000 KM, s ciljem edukacije i zapošljavanja u IT-industriji, raspisan je javni poziv i završen proces izbora (do 27.9. bit će objavljeni prvi rezultati). Također, rebalansom budžeta usvojen je i dodatni iznos od 280.000 KM za podršku formalnom obrazovanju i zapošljavanju u IT industriji – održani su sastanci s predstavnicima industrije i fakulteta (ETF i PMF), usaglašen koncept sporazuma, te se prijedlog Sporazuma očekuje do kraja septembra.

18.11.2019. godine potpisani su ugovori sa 60 korisnika grant sredstava u 2019. godini, u vrijednosti većoj od milion KM.

Program je obuhvatao deset vrsta podrške: subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima (devet odobrenih zahtjeva), unapređenje institucijske preduzetničke infrastrukture (šest), poticaj u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete (tri), unapređenje rada udruženja obrtnika (četiri), stari zanati – subvencija troškova nabavke osnovnog materijala i alata (sedam), poticaj novoosnovanim subjektima male privrede (sedam), poticaj razvoja ženskog preduzetništva (sedam), poticaj za unapređenje IT preduzetništva (osam), pružanje stručne i savjetodavne pomoći za subjekte male privrede (osam), te podrška razvoju kreativne industrije (dva).

Saopćenje, Vlada KS, 18.11.2019.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!