Otklanjanje uočenih nedostataka u primjeni eksterne mature i uvođenje eksterne mature u srednje škole

| Partija: | Oblast:

Otklanjanje uočenih nedostataka u primjeni eksterne mature; uvođenje eksterne mature u srednje škole.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Kratko obrazloženje

Izvršene su izmjene i dopune Pravilnika o polaganju eksterne mature u osnovnim školama, a u svrhu što kvalitetnije provedbe samog procesa i postavljanja normativnih okvira.

Dugo obrazloženje

Eksterna matura za učenike koji uspješno završe deveti razred osnovne škole u Kantonu Sarajevo bit će održana 20. juna 2019. godine, a za razliku od prethodne tri godine, ove godine neće biti organizovana probna eksterna matura za učenike četvrtih razreda srednjih škola.

U dokumentu “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu” koji je objavila Vlada KS u julu 2019. godine navodi se:

Izvršene su izmjene i dopune Pravilnika o polaganju eksterne mature u osnovnim školama, a u svrhu što kvalitetnije provedbe samog procesa i postavljanja normativnih okvira.

U dokumentu Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu koji je Vlada KS objavila u oktobru 2019. godine navodi se:

Izvršene izmjene i dopune Pravilnika o polaganju eksterne mature u osnovnim školama, a u svrhu što kvalitetnije provedbe samoga procesa i postavljanja normativnih okvira. Tehničke pretpostavke za provođenje eksterne mature u srednjim školama su urađene od prije. Postoji informacioni sistem koji se u svakom trenutku može primijeniti za provođenje eksterne mature u srednjim školama.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi