Obavezno ispunjavanje obaveza iz kolektivnih ugovora prema sindikatima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja

| Partija: | Oblast:

Obavezno ispunjavanje obaveza iz kolektivnih ugovora prema sindikatima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Kratko obrazloženje

U dokumentu “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu” koji je objavila Vlada KS u julu 2019. godine navodi se da se "sve obaveze prema kolektivnim ugovorima za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje ispunjavaju".

Dugo obrazloženje

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici 21.03.2019. godine iskazala svoju punu podršku radu ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić, te je odbacila sve “tendenciozne navode” koje je u više navrata iznio predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS Saudin Sivro o radu resorne ministrice i Ministarstva u cjelini.

Nijedno pravo iz kolektivnih ugovora zaposlenih u obrazovnom sistemu nije i neće biti ugroženo. Dolaskom ove vlade unaprijeđena je primjena kolektivnih ugovora te je iskazan bolji tretman zaposlenih u sektoru obrazovanja. Podsjećamo i da je Vlada svoje opredjeljenje za unapređenje standarda zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i obrazovanje, kao i poštivanje obaveza koje su drugi preuzeli a nisu ispoštovali, iskazala isplatom razlike sredstava za plate po uvećanoj osnovici prije krajnjih rokova.

Vlada KS, Saopćenje, 21.03.2019.

U dokumentu “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu” koji je objavila Vlada KS u julu 2019. godine navodi se da su za ovu svrhu izdvojena sredstva u iznosu od 68.734.000,00 KM te da se “sve obaveze prema kolektivnim ugovorima za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje ispunjavaju”.

Navodi se i to da će “nagrade nastavnicima za postignute uspjehe učenika na takmičenjima biti isplaćene nakon završetka takmičenja i dostavljanja izvještaja od strane PPZ-a”.

U izmjenama i dopunama Budžeta KS za 2019. godinu sa pozicije Budžetske rezerve svim osnovnim i srednjim školama i JU Djeca Sarajeva preraspodjeljena su sredstva na poziciju Bruto plaće za isplatu nagrada za rezultate rada.

Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi