Ispunjeno manjim dijelom

Obavezno ispunjavanje obaveza iz kolektivnih ugovora prema sindikatima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Obrazovanje

Obavezno ispunjavanje obaveza iz kolektivnih ugovora prema sindikatima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici 21.03.2019. godine iskazala svoju punu podršku radu ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić, te je odbacila sve “tendenciozne navode” koje je u više navrata iznio predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS Saudin Sivro o radu resorne ministrice i Ministarstva u cjelini.

Nijedno pravo iz kolektivnih ugovora zaposlenih u obrazovnom sistemu nije i neće biti ugroženo. Dolaskom ove vlade unaprijeđena je primjena kolektivnih ugovora te je iskazan bolji tretman zaposlenih u sektoru obrazovanja. Podsjećamo i da je Vlada svoje opredjeljenje za unapređenje standarda zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i obrazovanje, kao i poštivanje obaveza koje su drugi preuzeli a nisu ispoštovali, iskazala isplatom razlike sredstava za plate po uvećanoj osnovici prije krajnjih rokova.

Vlada KS, Saopćenje, 21.03.2019.

U dokumentu “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu” koji je objavila Vlada KS u julu 2019. godine navodi se da su za ovu svrhu izdvojena sredstva u iznosu od 68.734.000,00 KM te da se “sve obaveze prema kolektivnim ugovorima za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje ispunjavaju”.

Navodi se i to da će “nagrade nastavnicima za postignute uspjehe učenika na takmičenjima biti isplaćene nakon završetka takmičenja i dostavljanja izvještaja od strane PPZ-a”.

U izmjenama i dopunama Budžeta KS za 2019. godinu sa pozicije Budžetske rezerve svim osnovnim i srednjim školama i JU Djeca Sarajeva preraspodjeljena su sredstva na poziciju Bruto plaće za isplatu nagrada za rezultate rada.

Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu

U dokumentu Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu koji je Vlada KS objavila u oktobru 2019. godine navodi se:

Sve obaveze prema kolektivnim ugovorima za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje se ispunjavaju. Nagrade nastavnicima za postignute uspjehe učenika na takmičenjima bit će isplaćene nakon završetka takmičenja i dostavljanja izvještaja od strane PPZ. Za stručnu edukaciju nastavnika i ostalih zaposlenika u toku pripreme za provođenjeprocedure Javne nabavke. Obilježavanje Dana učitelja 5. oktobar izdvojeno 50.000KM. U izmjenama i dopunama Budžeta KS za 2019. godinu sa pozicije budžetske rezerve svim osnovnim i srednjim školama i JU Djeca Sarajeva preraspodjeljena su sredstva na poziciju bruto plaća za isplatu nagrada za rezultate rada. Preuzete obaveze prema Kolektivnom ugovoru za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu se izvršavaju. 

Vlada Kantona Sarajevo i predsjednik Sindikat osnovnog odgoja I obrazovanja FBiH – KS Saudin Sivro  potpisali su 23.12.2019. godine Kolektivni ugovor o  izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog i osnovnog obrazovanja.

Ovim izmjenama, između ostalog, predviđa se  ukidanje odredbe o najnižoj plati, ali ujedno i povećanje koeficijenta za 536  radnica koji rade na održavanju čistoće  u osnovnim školama. Ovim izmjenama  se povećava njihov koficijena za 0,20, a  ukida se  odredba o najnižoj plati. Potpisane izmjene donose i povećanje plate direktoru  JU Djeca  Sarajeva  za 0,20. Uvodi se red i  ravnopravnost i kod plata  odgovornih odgajatelja. Umjesto dosadašnjeg uvećanja njihovog koficijenta za 0,10 uvećanje plate će se obračunavati u omjeru  tri, pet i sedam posto. To znači da će  odgajatelji  u vrtićima koji imaju od jedne do tri grupe će imati tri posto  veću platu., odgajatelji koji imaju četiri do šest  grupa  će imati uvećanu platu za  pet  posto, a oni koji imaju preko sedam  grupa ima će uvećanu platu za sedam posto  posto.  Na tu namjenu godišnje će u bruto iznostu trebati  obezbijediti 17 500 KM  više sredstava. U osam od 21 platnog razreda doći će do korekcije koeficijenata za 0,30 i 0, 35 posto za  585 radnika.

Saopćenje, Vlada KS, 23.12.2019.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!