Modernizacija JU Biblioteke Sarajeva

| Partija: | Oblast:

Modernizacija JU Biblioteke Sarajeva, jačanje ljudskih resursa po broju i obuci te rekonstrukcija dotrajalih objekata u vlasništvu ustanove.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Kratko obrazloženje

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je u Budžetu KS za 2019. godinu uvećalo sredstva za ovu ustanovu u iznosu od 110.000 KM.

Dugo obrazloženje

U dokumentu “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu” koji je objavila Vlada KS u julu 2019. godine navodi se da je “Ministarstvo kulture i sporta KS u Budžetu Kantona Sarajevo za 2019. godinu uvećalo sredstva za ovu ustanovu u iznosu od 110.000 KM”, pa je tako kroz Budžet Kantona Sarajevo za 2019. godinu za modernizaciju JU Biblioteke Sarajevo ukupno obezbijeđeno 1.770.450,00 KM, dok su ta sredstva u Budžetu KS za 2018. godinu iznosila 1.536.460,00 KM.

Pored toga, navodi se i da će u suradnji “sa Općinom Novo Sarajevo biti obezbijeđeni uvjeti da počne sa radom predratno odjeljenje Biblioteke u Pionirskom centru”.

U dokumentima “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima  većine u KS za 2019. godinu” koji su objavljeni u julu i oktobru 2019. godine navodi se:

Što se tiče ljudskih resursa, rekonstrukcije dotrajalih objekata u vlasništvu ustanove, Ministarstvo je pokrenulo inicijativu da se novim zakonskim rješenjima iz ove oblasti reguliše da stručne ispite iz bibliotekarstva mogu polagati isključivo diplomirani bibliotekari, odnosno da ovaj posao na području KS trebaju raditi diplomirani bibliotekari. Rekonstrukcija dotrajalih objekata vršiće se na osnovu pripremljene dokumentacije, prioriteta i raspoloživih sredstava za ove namjene.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi